„Bronzani konjanik Rusije“ otvorio Dane ruskog filma u Srbiji

„Bronzani konjanik Rusije“ otvorio Dane ruskog filma u Srbiji

Festival „Dani ruskog filma u Srbiji“ otvoren je danas u Dvorani Kulturnog centra u Beogradu i trajaće do 1. oktobra. Publika će biti u prilici da vidi četiri nova ruska dugometražna filma.

Festival je otvorio film „Bronzani konjanik Rusije“ kog je režirao umetnik SSSR-a Vasilij Livanov.

Ambasador RusijeAleksandar Bocan-Harčenkoje na otvaranju izjavio da će se obratiti publici na srpskom i ruskom jeziku, i tako je kombinovao kompletan svoj govor.

Posebno je zahvalio poznatim ruskim filmskim glumcima, rediteljima, kompozitorima, koji su došli u Beograd navodeći da je njihov ulog u kulturnoj saradnji dve zemlje ogroman, a posebno naglasivši veoma bogatu istoriju i tradicija saradnjeRusije i Srbijeu oblasti kulture, nekada Jugoslavije i SSSR-a.

Rekao je i da će manifestacija„Dani ruskog filma“tokom četiri dana ponuditi različite sadržaje i poželeo posetiocima prijatne utiske i osećanja „i da samo uživaju“.

Urednik filmskog programa Ivan Aranđelović podsetio je na nedavne uspehe dva nova srpska filma na festivalima u Rusiji koji su osvojili nagrade:„Usekovanje“Dušana Cvetića i„Heroji radničke klase“Miloša Pušića.

Idućeg dana festivala, 29. septembra, biće prikazan film „Nebo“ reditelja Igora Kopilova, a u petak, 30. septembra na programu je film „Vladivostok“ reditelja Antona Bormatova, čiji je producent narodni umetnik RF Karen Šahnazarov.

Festival „Dani ruskog filma u Srbiji“ zatvara se 1. oktobra filmom „Jedanaest ćutljivih muškaraca“ reditelja Alekseja Pimanova.

Organizator „Dana ruskog filma“ je ruska Produkcijska kuća „ELS Production“, a projekcije će se održati uKulturnom centru Beograda(Knez Mihailova 5). Posle projekcija, na programu su stvaralački susreti sa akterima filmova.

Ideju o održavanju „Dana ruskog filma u Srbiji“ podržali su specijalni predstavnik predsednika Rusije za međunarodnu kulturnu saradnju Mihail Švidkoj, Ministarstvo inostranih poslova Rusije, Ministarstvo odbrane Rusije, Ambasada Rusije u Srbiji, Ambasada Srbije u Rusije, Grad Beograd, Ruska fondacija mira, „Jugorosgaz a.d“, Međunarodni Fond duhovnog jedinstva naroda, udruženje „Narodna diplomatija“ iz Srbije i kompanija „Alfaorgon“ iz Rusije.