Asošijeted pres: Holandski izdavač povlači istraživačku knjigu o tome ko je izdao Anu Frank

Asošijeted pres: Holandski izdavač povlači istraživačku knjigu o tome ko je izdao Anu Frank

Grupa holandskih istoričara objavila je detaljnu kritiku rada i zaključka tima za ispitivanje koji je rekao da je sastavio „najverovatniji scenario“ o tome ko je izdao jevrejsku tinejdžerku Anu Frank i njenu porodicu.

Istraživanje tima za „hladne“ slučajeve, koje je objavljeno početkom ove godine u knjizi „The Betraial of Anne Frank: A Cold Case Investigation“ kanadske akademice i spisateljice Rosemari Sullivan, odmah je izazvalo kritike u Holandiji.

Sada, u pisanom „pobijanju“ na 69 stranica, šest istoričara i akademika opisuju nalaze tima za hladne slučajeve kao „klimavu kuću od karata“. Holandski izdavač knjige ponovio je ranije izvinjenje i objavio u utorak uveče da povlači knjigu iz prodavnica.

U knjizi se navodi da je osoba koja je otkrila lokaciju tajnog skrovišta aneksa porodice Frank u zgradi na strani kanala u Amsterdamu verovatno bio istaknuti jevrejski notar Arnold van den Berg, koji je otkrio lokaciju nemačkim okupatorima Holandije kako bi spasio svoju sopstvenu porodicu od deportacije i smrti u nacističkim koncentracionim logorima.

Holandski istoričari su pregledali rad tima i zaključili da „optužba ne drži vodu“.

Istoričari su rekli da knjiga „prikazuje jasan obrazac u kojem CCT (Cold Case Team) pravi pretpostavke, koje se trenutak kasnije smatra istinitim, a zatim se koristi kao gradivni blok za sledeći korak u nizu logike. Ovo čini čitavu knjigu klimavom kućom od karata, jer ako se ispostavi da je bilo koji korak pogrešan, karte iznad se takođe srušavaju.“

Kao odgovor, vođa tima za hladne slučajeve, Pieter van Tvisk, rekao je holandskoj televiziji NOS da je rad istoričara bio „veoma detaljan i izuzetno čvrst“ i rekao da nam „daje brojne stvari o kojima treba da razmislimo, ali za sada to činim ne vidim da se Van den Berg može definitivno ukloniti kao glavni osumnjičeni.“

Od objavljivanja knjige u januaru, tim je na svojoj veb stranici objavio detaljne reakcije na kritike njenog rada.

Holandski reditelj Thijs Baiens, koji je imao ideju da sastavi tim hladnog slučaja, priznao je u januaru da tim nema 100% sigurnosti u Van den Berga.

„Nema pušenja pištolja jer je izdaja posredna“, rekao je Bajens tada za Asošijeted pres.

Porodica Frank i još četvorica Jevreja krili su se u aneksu, do kojeg se dolazilo tajnim stepeništem skrivenim iza police za knjige, od jula 1942. dok nisu otkriveni u avgustu 1944. i deportovani u koncentracione logore.

Anne i njena sestra umrle su u koncentracionom logoru Bergen-Belsen. En je imala 15 godina. Samo Anin otac, Oto Frank, preživeo je Holokaust. Objavio je njen dnevnik posle Drugog svetskog rata i ubrzo je postao trajni simbol nade i otpornosti, koji čitaju milioni širom sveta.

Muzej kuće Ane Frank, koji se nalazi u zgradi u kojoj se sakrila porodica Frank, nije odmah komentarisao istraživanje istoričara. U januaru, direktor muzeja Ronald Leopold nazvao je zaključak tima hladnog slučaja „interesantnom teorijom“, ali je rekao da veruje da „još uvek postoje mnogi delovi slagalice koji nedostaju. I te delove treba dalje istražiti kako bismo videli kako možemo proceniti ovu novu teoriju“.