Vučić:  Kragujevac buduće čvorište proizvodnje tramvaja za Evropu

Vučić: Kragujevac buduće čvorište proizvodnje tramvaja za Evropu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, tokom posete fabrici Simens Mobiliti Cerovac u Kragujevcu, da je ta nemačka kompanija odlučna da Kragujevac postane u budućnosti železnički centar za proizvodnju šinskih vozila u Evropi.

„Ovo je početak. Poseta generalnog direktora Simens mobiliti Mihaela Petera pokazuje jasnu odlučnost Simensa da Kragujevac pretvori u buduće železničko čvorište i čvorište za proizvodnju vozova u Evropi“, rekao je Vučić nakon obilaska fabrike.

Vučić je, zajedno sa direktorom Simensa u Srbiji Udom Ajhlingerom, razgledao tramvaj koji je u Kragujevcu napravljen za Minhen, navodeći da je prvih 10 tramvaja proizvedenih u Kragujevcu već otišlo u Bremen, da se prave tramvaji i za Nirnberg i Kopenhagen, te da očekuje da se u budućnosti ti tramvaji nađu i na ulicama gradova Srbije.

Istakao je i da srpsko-nemačka ekonomska saradnja raste svakoga dana, pa danas nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 71.000 radnika.

„Te kompanije su za nas uvek najsigurnije, jer Nemci gde dođu ne odlaze kada istekne rok za subvencije, oni dolaze u Srbiju da ovde ostanu da rade“, kazao je on.

Najavio je da će se u Kragujevcu uraditi 1,4 kilometara najsavremenije pruge za testiranje na lokaciji pored fabrike kako bi se zadovoljile potrebe Simensa za istraživanje i razvoj i testiranej železničkih vozila, što će koštati više od 20 miliona evra.

Dodao je da će se tu nalaziti i razvojno-istraživački centar Simensa.

„Uradićemo i novu železničku vezu za povezivanje fabrike Simensa i Majnd parka: Sobovica – Lužnice – Majnd park – Batočina, u dužini od 16 kilometara, što je dodatnih 18 miliona evra“, kazao je Vučić.

Podsetio je i da je u Simensu u Kragujevcu zaposleno više od 900 ljudi, uglavnom iz Šumadijskog i Podunavskog okruga.