U Kragujevcu protest bivših radnika fabrike Zastava kamioni

U Kragujevcu protest bivših radnika fabrike Zastava kamioni

Bivši radnici fabrike Zastava kamioni iz Kragujevca protestovali su danas ispred Skupštine grada, tražeći isplatu neisplaćenih zarada koje im duguje fabrika u stečaju.

Istovremeno, njihova petočlana delegacija, stigla je u Beograd, gde ispred Predsedništva Srbije, čeka da ih primi predsednik Aleksandar Vučić ili neko od njegovih saradnika.

Prema najnovijim informacijama iz Beograda, oni su predali dokumentaciju koju su poneli sa sobom, ali je neizvesno da li će ih predsednik države primiti na razgovor s obzirom da nisu najavili svoju posetu Predsedništvu.

Odlukom Privrednog suda u Kragujecu priznata su potraživanja 499 radnika, koja ne možemo da naplatimo jer je naše namirenje iz stečajne mase nemoguće. Dugovi fabrike višestruko su veći od vrednosti njene inovine, kazao je Mićić.

Zaposleni su u trećem isplatnom redu, ali za njih ne ostaje ništa jer su obaveze fabrike prema poveriocima preko osam milijardi dinara, a ukupna njena imovina vredi između dve i po i tri milijarde dinara.

On je naveo da radnici zbog toga traže da se država, odnosno lokalna samouprava, odrekne dela svojih potraživanja u njihovu korist.

Taj predlog smo početkom ovog meseca predočili Ministarstvu privrede, ali tamo nismo naišli na razumevanje, rekao je Mićić.