Samostalni sindikat: U Kragujevcu formiraju novi sindikat na zahtev SNS

Samostalni sindikat: U Kragujevcu formiraju novi sindikat na zahtev SNS

Funkcioneri Srpske napredne stranke zatražili su od direktora preduzeća, čiji je osnivač Grad Kragujevac, da pomognu formiranje novog sindikata „Zajednica sindikata Srbije“, rekli su u Samostalnom sindikatu, dodajući da ta „akcija traje već duže vreme“.

Prema saznanju Samostalnog sindikata, Zajednica sindikata Srbije u gradskim preduzećima mahom preuzima članstvo od drugih sindikata.

Prema njihovim navodima, u Javnom stambenom preduzeću „Kragujevac“ novi sindikat ima primat, dok je u JKP „Šumadija“ okupio oko 100 članova.

Radnicima se u preduzećima sugeriše da bi „bilo dobro da se učlane u novi sindikat“ koji će, navodno, „da ih zaštiti kada bude bilo tehnoloških viškova ili se rade nove sistematizacije“.

Taj novi sindikat je dobio prostor za svoj rad u Upravnoj zgradi nekadašnje „Zastave“ u centru Kragujevca.

Kako navode u Samostalnom sindikatu, dva radnika JKP „Šumadija“ su oslobođena drugih obaveza da bi se bavila aktivnostima novog sindikata.

U Samostalnom sindikatu su ocenili da sindikat koji se formira na zahtev funkcionera SNS neće štititi radnike, već će biti „na strani vlasti“.

Zajednica sindikata Srbije je reprezentativan sindikat u komunalnoj delatnosti Grada Beograda.

Na zvaničnom sajtu tog sindikata su vesti o aktivnostima još iz 2019. godine – seminarima, radničkim sportskim igrama, kao i saopštenje o zahvalnosti predsedniku Srbije na obilasku radnika beogradske Gradske čistoće pred odlazak na teren.