Radnici zaposleni u Fijat plastika otkazali generalni štrajk

Radnici zaposleni u Fijat plastika otkazali generalni štrajk

Zaposleni u Fijat plastik, fabrici koja proizvodi branike za automobil Fijat 500L, uprkos ranijim najavama u sredu neće stupiti u generalni štrajk zbog smanjenja zarada, rekao je agenciji Beta predsednik Štrajkačkog odbora u toj firmi Zoran Miljković.

On je rekao da se „menja taktika“ i da će štrajk početi onog dana kada bude nastavljena proizvodnja 500L u sestrinskoj kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija u Kragujevcu (FCA).

„Zaposlenima u FCA je rečeno da sutra ne dolaze na posao u obe smene, a razlog je štrajk koji smo najavili u Fijat plastiku. Ako sutra budemo štrajkovali, to neće imati efekta, pa smo odlučili da aktiviramo generalni štrajk onog dana kada se nastavi proizvodnja 500L u FCA“, rekao je Miljković.

On je rekao da kada u Fijat plastiku bude obustavljena proizvodnja branika i radnici FCA će zbog toga morati da idu kući, odnosno staće proizvodnja 500L.

Prema rečima Miljkovića, radnici Fijat plastika sutra će raditi uobičajeno u dve smene.

Zaposleni u Fijat plastiku počeli su 12. januara održavanje jednočasovnog štrajka upozorenja, jer im je poslodavac, smatraju neopravdano, smanjio zarade.

Regres je umanjen za više od 50 posto, dok se za dane plaćenog odsustva isplaćuje naknada od 60 odsto, što je manje nego za kolege u Fijatovoj fabrici automobila, gde je naknada od 65 odsto.

Kako su ranije naveli u Štrajkačkom odboru, to je ukupno oko 15.000 dinara manje mesečno za radnike u Fijat plastiku.

Zaposleni ne traže veće plate niti bolje uslove rada, već samo da im vrate ono što su im uzeli od 1. januara 2021. godine.