Kragujevčani na lokalnoj televiziji gladaju reemitovan program Pink-a i Tanjug-a

Kragujevčani na lokalnoj televiziji gladaju reemitovan program Pink-a i Tanjug-a

Građani Kragujevca koji prate program Radio televizije Kragujevac u subotu su tokom čitavog dana, umesto lokalnih tema I emisija o dešavanjima u svom gradu, mogli da gledaju reemitovan program Televizija Pink I Tanjug I predsednika Vučića u obilasku mosta na Savi, sela Nedeljice I specijalnu emisiju u studiju. Sve ovo je izazvalo revolt velikog broja građana na društvenim mrežama, ali I udruženja koji se bave medijima, kao I pojedinih političkih partija. Svi su se pitali samo jedno- da li je to tema koju Kragujevčani žele da gledaju na lokalnoj televiziji koja se finansira novcem građana, iz gradske kase, sa preko 50 miliona dinara godišnje.

I prethodne subote nezadovoljni građani Kragujevca izrazili su svoj protest zbog usvojenih zakona mirnim okupljanjem u centru grada . Sa druge strane, Kragujevčani koji su želeli da na programu Radio Televizije Kragujevac vide I izveštaj o protestima ili uključenje sa ulica grada nisu to mogli. Ali su zato mogli da od 11 do 18 sati prate reemitovan program Pinka I Tanjuga. U udruženju građana “ Res publica” kažu da ovo nije prvi put da Televizija Kragujevac preuzima program drugih medija, ali je ovoga puta reakcija javnosti bila oštra.

“ Res publica je u okviru svog velikog istraživanja sprovela monitoring lokalnih medija o izveštvanju tokom koronei tu je jasno uočljiva tendencija, Televizija Kragujevac u preuzima veliki broj vesti I priloga sa Tanjuga pre svega, a zatim I Radio televizije Srbije. Dakle, to su teme o kojim su građani već informisani preko nacionalnih medija. Na ovaj način mi zapravo dolazimo u situaciju da tri puta plaćamo za isti medijski sadržaj. RTS plaćamo putem pretplate, Tanjug se takođe finansira putem raznih javnih nabavki koje ima sa ministarstvima I pojedinim javnim preduzećima, a onda na sve to mi u Kragujevcu izdvojimo I dodanih 53 miliona dinara na godišnjem nivou da finansiramo Radio Televiziju Kragujevac da bi nam prenosila te vesti koje smo mi već gledali na nacionalnim medijima, ističe Bojana Vlajović Savić.

I gradski odbori Stranke slobode I pravde I Narodne stranke su se oglasili povodom ovog događaja I ističu da su na taj način na prvom mestu stali u odbranu novinarske profesije I prava Kragujevčana da budu objektivno informisani o temama koje se tiču svakodnevnog života I funkcionisanja u gradu.

Predsednik gradskog odbora SSP-a Dalibor Jekić kaže da ova stranka kada je osnovan gradski odbor u Kragujevcu uputila dopis Televiziji Kragujevac sa molbom za gostovanje njihovog lidera Dragana Đilasa. “ Tada su mi dali odgovor da se oni samo bave lokalnim temama. Vidimo u poslednje vreme da to nije pravilo I da to ne važi za sve, to ne važi sa Srpsku naprednu stranku. Svedoci smo brojnih reemitovanja od strane drugih televizija, direktnih govora predsednika SNS-a što govori u prilog da zapravo oni nisu javni servis građana Kragujevca, već servis Srpske napredne stranke.

Nebojša Veljović iz gradskog odbora Narodne stranke kaže da su oni svojim saopštenjem stali u odbarnu svih bivših, sadašnjih I budućih radnika RTK. “ Smatramo da ni jedan normalan urednik bez političkog pritiska ne bi neku sedeljku u Gornjim Nedeljicama proglasio važnom temom za građane Kragujevca I reemitovao program druge televizije na našem kanalu I to televizije čiji se vlasnik javno nedavno podsmeva svojim gladeocima nazivajući ih retardiranim I glupim.”

Na sve ove reakcije Radio Televizija Kragujevac se, bar za sada, nije oglašavala.

Inače, ovo je jedina televizija u Srbiji koja se finansira novcem građana. Nakon što je poništena njena privatizacija u januaru 2017. godine I prekinuto emitovanje programa ove kuće, građani Kragujevca su svojim potpisima podržali njen opstanak I ona je posebnom uredbom ponovo vraćena pod ingerenciju lokalne samouprave, koja je bila u obavezi da sve ponovo pripremi za novu privatizaciju, a u skladu sa aktuelnim zakonom o javnom informisanju I medijima. Do nove privatizacije nije došlo, a ova medijska kuća I dalje troškove svog poslovanja namiruje novcem građana Kragujevca.