Kragujevački oružari danas ispred Upravne zgrade grada

Kragujevački oružari danas ispred Upravne zgrade grada

Radnici fabrike Zastava oružje iskazaće neslaganje sa politikom ćutanja državnih institucija prema toj fabrici time što će se okupiti na zboru ispred Upravne zgrade u 11 sati, saopštio je danas Samostalni sindikat.Kako se navodi, već je 33. dan kako fabrika nema nema generalnog direktora, a fabrika „krvari“ a pomoći „ni od kuda“.

„Mašine koje stoje, radnici koji stoje, robe puni magacini, resursa nema, što daje tragičnu sliku naše stvarnosti“, saopštila je Sindikalna organizacija fabrike.

U sindikatu navode da je Nadzorni odbor za sutra zakazao sednicu, i izrazili su očekivanje da će razmatrati aktuelnu situaciju i postaviti generalnog direktora.

„Sindikat je uputio zahtev da se, zbog težine situacije, posle sedam godina od kako je počelo propadanje fabrike, omogući predsedniku sindikata i zastupniku društvenog kapitala da prisustvuje sednici Nadzornog odbora“, stoji u saopštenju.

Na taj zahtev, dodali su, još uvek nije stigao potvrdan odgovor od ministarstva odbrane.

„Radnici fabrike će sutra uručiti Nadzornom odboru zahteve koje treba da prenesu ministarstvu odbrane koje ih je predložilo, i vladi Srbije koja ih je delegirala“, navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikat je i ranije ukazivao na tešku situaciju u fabrici zbog lošeg upravljanja i da su njene obaveze oko 20,5 milijardi dinara, 4,5 milijarde preko vrednosti kapitala.

Okrivili su Nadzorni odbor da odbija da postavi generalnog direktora kome je mandat istekao 21. decembra prošle godine.

Od tada su održana i četiri jednosatna štrajka upozorenja, na kojima ja zatraženo da se hitno postavi generalni direktor, smeni Nadzorni odbor i utvrdi odgovornost za urušavanje fabrike koja inače ima tražene proizvode i uslove za punu uposlenost.