Kragujevac: Grad državi ustupa parcelu za gradnju FILUM-a

Kragujevac: Grad državi ustupa parcelu za gradnju FILUM-a

Grad Kragujevac ustupiće državi parcelu pored Ekonomskog fakulteta, na kojoj bi trebalo da bude izgrađena zgrada Filološko umetničkog fakulteta, čiji studenti već gotovo dve decenije nastavu pohađaju na čak 9 različitih lokacija.

Gradsko veće je na poslednjoj sednici donelo odluku o pokretanju prenosa prava javne svojine grada Kragujevca u javnu svojinu Republike Srbije, bez naknade. Time je praktično pokrenulo postupak pred Republičkom direkcijom za imovinu Republike Srbije.

Gradnja zgrade FILUM-a bi, prema najavama ministra prosvete Branka Ružića, trebalo da poče naredne godine.

– Izgradnja nove zgrade Filološko umetničkog fakulteta u Kragujevcu jedan je od 15 prioritetnih projekata koja će biti finansirana sredstvima kredita Razvojne banke Saveta Evrope, kazao je ministar prosvete Branko Ružić, posle sastanka sa gradonačelnikom Nikolom Dašićem i saradnicima, održanog u maju ove godine.

Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu (FILUM) osnovan je 23. aprila 2002. godine i „podstanar“ je već gotovo dve decenije. U okviru fakulteta, inače, postoje tri odseka – Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjenu i likovnu umetnost, koje pohađa oko 2.000 studenata.