Roditelji žrtava: Teksaški policajci nisu uradili ništa da zaustave ubicu

Roditelji žrtava: Teksaški policajci nisu uradili ništa da zaustave ubicu

Zvaničnici za sprovođenje zakona u Uvaldeu u Teksasu odbili su u četvrtak da komentarišu zašto policajci sat vremena nisu ušli u osnovnu školu da ubiju masovnog ubicu. Roditelji su optužili i lokalnu i saveznu policiju da „ništa nisu uradili“ da okončaju pokolj, i da su roditeljima koji su pokušali da intervenišu stavili lisice na ruke.

Salvador Ramos, 18, ubio je u utorak 19 dece i dvoje odraslih u osnovnoj školi Rob u Uvaldeu, pre nego što ga je ubio agent granične patrole.

S obzirom da je zajednica još uvek u tuzi, odgovor lokalnih i saveznih organa za sprovođenje zakona došao je pod oštru kontrolu. Zvaničnici Teksaškog Odeljenja za javnu bezbednost (DPS) prvo su rekli da je Ramosa „angažovao“ policajac školskog okruga na putu u zgradu, što je priča koja je od tada izmenjena. Regionalni direktor DPS-a Viktor Eskalon rekao je u četvrtak da se napadač „nije suočio ni sa kim“ dok je ulazio.

Kada je ušao, ubica se „zabarikadirao“ u učionicu i počeo da puca na djecu i nastavnike unutra, rekao je u srijedu portparol DPS-a. Iako je policija stigla na lice mesta za nekoliko minuta, Eskalon je na brifingu za medije rekao da policajci sat vremena nisu mogli da uđu u učionicu i neutrališu pretnju.

Pod pritiskom novinara, Eskalon nije želeo da objasni zašto policajci nisu mogli da uđu u učionicu, rekavši novinarima da će „zaokružiti“ sa odgovorom kasnije.

„Policija nije radila ništa“, rekla je za Vall Street Journal Anđeli Rouz Gomez, koja ima dvoje dece u osnovnoj školi Rob. „Samo su stajali ispred ograde. Nisu ulazili tamo, niti su trčali bilo gde.“

Gomez je rekla da u 40 minuta koliko joj je bilo potrebno da sazna za pucnjavu i odveze se do škole, policajci nisu ušli. Kada je iznela svoju zabrinutost kod federalnih maršala, rekla je da su joj stavljene lisice na ruke i da je uhapšena jer je intervenisala u aktivnoj istrazi. Nakon što je lokalna policija ubedila maršalove da je puste, Gomez je rekla da je preskočila ogradu škole i spasila dvoje dece unutra.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju više roditelja kao što je Gomez kako mole policajce da uđu u školu i spasu svoju decu.

U daljem preokretu priče, Vall Street Journal je objavio da su, kada su tri agenta granične patrole konačno ušla u učionicu, jednostavno zatražili od direktora škole glavni ključ i otključali vrata sobe. Jedan agent je upucan u štit, drugi je ranjen gelerima, a treći je ubio osumnjičenog, piše list.

Agenti nisu imenovani, ali se veruje da žive u Uvaldeu. Grad Uvalde se nalazi 70 milja (120 km) od Del Rija, pograničnog grada i legla ilegalne imigracije.

Masakr u utorak u Uvaldeu bio je najsmrtonosnija pucnjava u školi u Americi od krvoprolića u osnovnoj školi Sendi Huk 2012, u kojoj je 20-godišnji Adam Lanza ubio 27 ljudi, uključujući 20 dece iz prvog razreda, pre nego što je okrenuo oružje na sebe.