Rusija smanjuje ključnu kamatnu stopu

Rusija smanjuje ključnu kamatnu stopu

Centralna banka Rusije smanjila je ključnu kamatnu stopu za tri procentna poena u četvrtak sa 14% na 11%, pošto inflacija u zemlji pokazuje znake jenjavanja, navodi regulator.

Ovaj potez je deo ublažavanja mera kontrole kapitala usvojenih u martu kako bi se privreda zaštitila od napada zapadnih sankcija.

Prema regulatoru, „najnoviji nedeljni podaci ukazuju na značajno usporavanje trenutnih stopa rasta cena“.

„Inflatorni pritisak popušta na pozadini dinamike kursa rublje, kao i primetnog pada inflatornih očekivanja stanovništva i privrede“, navodi se u saopštenju.

Regulator napominje da je prošlog meseca godišnja inflacija dostigla 17,8%, ali je na osnovu procena od 20. maja usporila na 17,5%, „smanjujući brže nego u aprilskoj prognozi Banke Rusije“.

Prema prognozi Banke Rusije, godišnja inflacija će se smanjiti na 5-7% u 2023. i vratiti se na 4% u 2024. godini.

Regulator je takođe ukazao da bi mogao dodatno da smanji ključnu stopu u narednim nedeljama, napominjući da su rizici po finansijsku stabilnost Rusije „donekle smanjeni, što je omogućilo popuštanje nekih mera kontrole kapitala“. Međutim, naglašava se da su uslovi za privredu i dalje izazovni.

Rusija je bila prinuđena da uvede mere kontrole kapitala i poveća ključnu stopu na 20 odsto u martu, nakon što su SAD i njeni saveznici uveli sankcije bez presedana kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Sankcije su izazvale rast inflacije u zemlji i dovele do istorijskog pada kursa rublje na rekordno niske nivoe. Međutim, mere uvedene za zaštitu privrede preokrenule su ove trendove, a nacionalna valuta je ovog meseca skočila na višegodišnji maksimum.