Preživeli i porodice 94 migranta poginulih u brodolomu kod Italije pozivaju na istinu godinu dana kasnije

Preživeli i porodice 94 migranta poginulih u brodolomu kod Italije pozivaju na istinu godinu dana kasnije

Preživeli i članovi porodica žrtava tragičnog brodoloma migranata, koji se dogodio pre godinu dana u blizini južne obale Italije, vratili su se na trodnevnu komemoraciju kako bi odali počast žrtvama i pozvali na istinu i pravdu.

Aktivnosti poput noćnog bdijenja sa bakljama, izložbe fotografija i protestnog marša organizovane su u obližnjem gradu Krotoneu od strane grupe aktivista poznate kao Mreža 26. februara, nazvane po datumu tragedije. Većina žrtava bila je iz zemalja Bliskog istoka i južne Azije.

Mreža 26. februara, koja obuhvata preko 400 udruženja, kontinuirano traži istinu o ovom tragičnom događaju, koji predstavlja jedan od najsmrtonosnijih brodoloma migranata na Mediteranu.

Aktivisti su osudili politike i navodna kršenja ljudskih prava od strane italijanskih i vlasti EU kao glavni uzrok dugog niza smrtnih slučajeva migranata koji se upuštaju u rizična putovanja u potrazi za boljim životom.

Neki od rođaka žrtava i preživelih su se suočili sa poteškoćama u vraćanju u Krotone radi godišnjice brodoloma zbog problema sa dobijanjem odgovarajućih dokumenata.

Harun Mohamadi, preživeli iz Avganistana, koji je izgubio neke od svojih prijatelja u brodolomu, izrazio je frustraciju zbog obećanja italijanske premijerke Melonije da će pomoći preživelima i njihovim porodicama, ali da to nikada nije realizovano.

Mnoge od žrtava i preživelih su pobegle iz Avganistana, Irana, Pakistana i Sirije u nadi da će se pridružiti porodicama u Italiji i drugim zemljama Zapadne Evrope.

Nakon brodoloma, italijanska vlada je donela dekret koji uspostavlja novi zločin – krijumčarenje ljudi koje dovodi do smrti migranata – za koji je predviđena kazna do 30 godina zatvora, i obećala je pooštriti borbu protiv ilegalne imigracije.

U nedelju su stotine ljudi, uključujući preživele i rođake žrtava, marširali u Krotoneu tražeći da se „zaustave smrti na moru“, odajući počast žrtvama ispred sportskog kompleksa gde su smešteni kovčezi sa telima žrtava.

U subotu je otvorena izložba fotografija pod nazivom „Snovi prelaze more“, koja prikazuje po jednu fotografiju za svaku od 94 žrtava.

Brodolom u Kutru postao je simbol fatalnih opasnosti sa kojima se suočavaju migranti tokom opasnih putovanja preko Mediterana u krhkim čamcima, plaćajući krijumčarima velike sume novca.

Međunarodna organizacija za migracije izvestila je da je u 2023. godini ukupno 2.571 migranat stradao na moru. Broj nestalih ili mrtvih na Mediteranu od početka 2024. godine veći je nego dvostruko u poređenju sa prošlom godinom u istom periodu.

Preživeli i rođaci žrtava Cutro izrazili su bes zbog sporog odgovora vlasti na pozive za pomoć migranata u nevolji, što je pokrenulo pitanja o ulozi granične agencije EU Fronteksa i italijanske obalske straže.

Iako je jedan krijumčar osuđen na 20 godina zatvora, drugi se suočavaju sa dugotrajnim sudskim procesima.

Očekuje se da će druga istraga o navodnim kašnjenjima u spasilačkim operacijama biti završena za mesec dana, dok lokalna zajednica pruža podršku preživelima i rođacima žrtava.