Modna ikona Ajris Apfel preminula u 102. godini

Modna ikona Ajris Apfel preminula u 102. godini

Američka dizajnerka i modna ikona Ajris Apfel preminula je u svojoj 102. godini. Poznata po svom nezaboravnom stilu koji je obuhvatao prepoznatljivu belu kosu, velike naočare, upadljiv karmin i nezaobilazne perle, Apfel je ostavila neizbrisiv trag u svetu mode.

Apfel je stekla slavu tokom 1980-ih i 90-ih, ali je njeno prisustvo na modnoj sceni Pariza trajalo više od pola veka. Radila je sa mnogim poznatim klijentima, uključujući ikone poput Grete Garbo i Este Loder.

Rođena u jevrejskoj porodici u Njujorku 1921. godine, Apfel je započela svoju karijeru proučavanjem istorije umetnosti, da bi kasnije svoju strast prenela na dizajn enterijera, s posebnim fokusom na tekstil.

Iako je godinama radila kao dizajner enterijera, uključujući projekte restauracije u Beloj kući, Apfel je tek u svojim 80-im godinama postala poznata i kao kreator odeće, a čak je nastavila svoju karijeru i kao profesionalni model u 97. godini.

Njen život i stil bili su tema dokumentarnog filma „Iris“, snimljenog 2014. godine, koji je otkrio njenu nekonvencionalnu estetiku i ljubav prema modi.

U jednom od intervjua za BBC Newsnight 2015. godine, Apfel je istakla da bi oblačenje trebalo da bude iskustvo puno zabave i kreativnosti, pozivajući ljude da se oslobode konvencionalnih pravila i izraze svoju jedinstvenost kroz modu.

Ajris Apfel će ostati upamćena ne samo po svojim modnim dostignućima, već i kao inspiracija za sve ljude koji su uživali u njenoj kreativnosti i autentičnosti.