Posmrtni ostaci britanskog novinara pronađeni su u Amazonu

Posmrtni ostaci britanskog novinara pronađeni su u Amazonu

Federalna policija saopštila je u petak da su ljudski ostaci pronađeni duboko u brazilskom Amazonu identifikovani kao da pripadaju britanskom novinaru Domu Filipsu, koji je nestao pre skoro dve nedelje zajedno sa stručnjakom za brazilsko starosedeoce.

Dodatni ostaci pronađeni na lokaciji u blizini grada Atalaia do Norte još uvek nisu identifikovani, ali se očekuje da pripadaju domorodačkom stručnjaku Brunu Pereiri, 41. Par je poslednji put viđen 5. juna na svom brodu na reci Itakuai, blizu ulaza u autohtonu teritoriju doline Javari, koja se graniči sa Peruom i Kolumbijom.

„Potvrda (Filipsovih posmrtnih ostataka) je napravljena na osnovu stomatoloških pregleda i antropološke forenzike“, navodi se u saopštenju Federalne policije. „U toku je rad na potpunoj identifikaciji posmrtnih ostataka kako bi se utvrdio uzrok smrti, ali i dinamika zločina i skrivanja tela.

Posmrtni ostaci pronađeni su u sredu nakon što je ribar Amarildo da Kosta de Oliveira, 41, zvani Pelado, priznao da je ubio Filipsa (57) i Pereiru (41) i odveo policiju na mesto gde su pronađeni ostaci. On je policajcima rekao da je upotrebio vatreno oružje da je počinio zločin.

Policija je uhapsila i Peladovog brata, ribara Osenija da Kosta de Oliveira (41).

Područje gde su nestali Filips i Pereira videlo je nasilne sukobe između ribara, krivolovaca i vladinih agenata.

Federalna policija je saopštila da su drugi možda učestvovali u zločinu, ali da se čini da organizovane kriminalne grupe nisu bile umešane u ubistva.

UNIVAJA, lokalno domorodačko udruženje za koje je Pereira radio, kritikovalo je taj zaključak. U saopštenju se navodi da istraga nije razmatrala postojanje kriminalne organizacije koja finansira ilegalni ribolov i krivolov na autohtonoj teritoriji doline Javari.

„Zbog toga je Bruno Pereira postao jedna od glavnih meta ove kriminalne grupe, kao i drugih članova UNIVAJE, koji su dobijali pretnje smrću“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Jair Bolsonaro, čest kritičar novinara i stručnjaka za starosedeoce, kritikovao je da se vlada nije dovoljno brzo uključila. Ranije je u jednom intervjuu kritikovao Filipsa, rekavši bez dokaza da ga ne vole meštani u oblasti u kojoj je nestao i da je trebalo da bude oprezniji u regionu.

Njegov glavni protivnik na oktobarskim izborima, bivši predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, rekao je u saopštenju da su ubistva „direktno povezana sa demontažom javnih politika zaštite starosedelaca. „To je takođe povezano sa stimulisanjem sadašnje administracije na nasilje “, rekao je da Silva, koji vodi u anketama.

Napore da pronađu par započeli su domorodački narodi u regionu.

Autohtoni ljudi koji su bili sa Pereirom i Filipsom rekli su da je Pelado mahnuo puškom na njih dan pre nego što je par nestao.

Zvanični timovi za pretragu koncentrisali su svoje napore oko mesta u reci Itakuai gde je pronađena cerada sa čamca koji su koristili nestali muškarci. Vlasti su počele da pretražuju područje i otkrile su ranac, laptop i druge lične stvari potopljene u nedelju.

Vlasti su saopštile da je glavna linija policijske istrage o nestancima ukazala na međunarodnu mrežu koja plaća siromašne ribare da ilegalno pecaju u rezervatu doline Javari, koji je druga po veličini teritorija urođenika u Brazilu.

Pereira, koji je prethodno vodio lokalni biro savezne agencije za starosedeoce, poznate kao FUNAI, učestvovao je u nekoliko operacija protiv ilegalnog ribolova. U takvim radnjama, po pravilu se oduzima ili uništava ribolovni alat, dok se ribarima kažnjava novčana kazna i kraće zadržavanje. Samo starosedeoci mogu legalno da pecaju na svojoj teritoriji.

Dok neka policija, gradonačelnik i drugi u regionu povezuju nestanke njih sa „ribljom mafijom“, federalna policija nije isključila druge pravce istrage, poput trgovine drogom.