Lavina u Kašmiru usmrtila ruskog skijaša, petoro spašeno

Lavina u Kašmiru usmrtila ruskog skijaša, petoro spašeno

Tragedija je pogodila popularno himalajsko skijalište u Kašmiru pod kontrolom Indije u četvrtak, kada je lavina zatrpala grupu ruskih skijaša i njihovog lokalnog vodiča. Zvaničnici su potvrdili da je jedan ruski skijaš izgubio život, dok je petoro spašeno iz snežnih nanosa.

Najmanje šestoro ruskih skijaša i njihov lokalni vodič bili su pogođeni lavinom dok su se nalazili visoko u planinama turističkog grada Gulmarga. Spasioci su uspeli da izvuku šest preživelih iz snežnih nanosa, ali nisu odmah identifikovali preminulog ruskog skijaša.

Gulmarg, smešten u planinskom lancu Pirpanjal na zapadnim Himalajima, poznat je po jednom od najvećih skijaških terena u Aziji, koji privlači hiljade domaćih i međunarodnih turista.

U ovom regionu, lavine i klizišta nisu retkost, a često su uzrok velikog broja žrtava, kako među vojnicima tako i među turistima. Nažalost, istorija ovih područja svedoči o tragedijama, uključujući incidente poput lavine 2010. koja je pogodila školu ratovanja na visokim visinama indijske vojske u Gulmargu, odnoseći živote 17 vojnika tokom obuke.