Holandska policija uhapsila muškarca osumnjičenog za ubistvo reportera

Holandska policija uhapsila muškarca osumnjičenog za ubistvo reportera

Holandska policija uhapsila je čoveka osumnjičenog da je prošle godine organizovao ubistvo vodećeg kriminalističkog reportera.

Peter R de Vris, 64, umro je devet dana nakon što je prošlog jula upucan u glavu ispred amsterdamskog TV studija, zločin za koji tužioci kažu da je povezan sa njegovom ulogom u suđenju holandskom narko-mafijaškom kralju.

Državno tužilaštvo identifikovalo je uhapšenog kao 27-godišnjeg Poljaka i saopštilo da je „osumnjičen da je rukovodio onima koji su ubili De Vrisa“.

Dnevni tabloid Algemeen Dagblad objavio je da je muškarac uhapšen zbog sumnje da je počinio još jedno ubistvo prošlog oktobra.

Još dve osobe – Holanđanin identifikovan kao Delano G, 22, i Poljak Kamil E, 36 – suđeno je prošlog meseca u vezi sa ubistvom De Vrisa.

Tužioci optužuju Delana G da je povukao obarač i Kamila E da je vozio automobil za bekstvo i vršio nadzor pre pucnjave.

Sudije bi 14. jula trebalo da izreknu presudu u tom slučaju, a tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora za obojicu. Optuženi negiraju umešanost u pucnjavu i odbili su da svedoče na sudu.

De Vris je bio poznato ime u Holandiji, sa sopstvenom TV emisijom, a njegovo ubistvo izazvalo je gnev širom Evrope. Prvi put je stekao slavu zbog izveštavanja o otmici Hajnekenovog milionera Fredija Hajnekena 1983. godine.

Tužioci kažu da sumnjaju da je De Vries ubijen zbog svoje uloge savetnika državnog svedoka, Nabila B, na suđenju najtraženijem čoveku Holandije, Riduanu Tagiju, navodnom narko-baronu koji je uhapšen u Dubaiju 2019. godine. i advokat Nabila B su ubijeni otkako je postao svedok države.