5 ubijenih u plemenskom nasilju u zapadnom Sudanu

5 ubijenih u plemenskom nasilju u zapadnom Sudanu

Dvodnevno plemensko nasilje u regionu Darfura u zapadnom Sudanu, koje je dugo problematično, ubilo je najmanje 5 ljudi, saopštili su u petak vođe plemena i grupa za ljudska prava, piše AP.

Nasilje između plemena afričkih masalita i arapskih pastira u Zapadnom Darfuru izbilo je u četvrtak nakon što su dva naoružana napadača smrtno pucala u trgovca u udaljenoj oblasti, rekli su lideri obe grupe.

U saopštenju, pripadnici plemena Masalita optužili su arapsku miliciju da stoji iza ubistva. Ubistvo je izazvalo niz ciljanih napada u kojima je ubijeno još najmanje četvoro ljudi, rekli su i plemenske vođe i grupa za ljudska prava.

Advokatska komora Darfura, sudanska pravna grupa koja se bavi ljudskim pravima u zapadnoj provinciji, kasnije je identifikovala pet žrtava. Grupa je pozvala obe strane na deeskalaciju tenzija.

Nasilje dolazi dok se u Kartumu nastavljaju sporni međustranački pregovori o tome kako će ta afrička zemlja uvesti civilnu vladu nakon 17 meseci vojne vladavine.

Sudan je pun haosa nakon što je vojni udar, koji je predvodio najviši general u zemlji Abdel-Fattah Burhan, uklonio vladu koju podržava Zapad u oktobru 2021, čime je prekinuta njena kratkotrajna tranzicija ka demokratiji.

Ali prošlog decembra vladajuća vojska zemlje i razne prodemokratske snage potpisale su preliminarni sporazum kojim se obavezuju da će ponovo uspostaviti tranziciju.

Prošle nedelje, potpisnici sporazuma iz decembra obećali su da će 11. aprila početi sa uspostavljanjem nove prelazne vlade predvođene civilima. Međutim, mnoge velike političke snage u zemlji i dalje se protive sporazumu.

Od vojnog preuzimanja, Sudan je takođe video porast međuplemenskog nasilja na zapadu i jugu zemlje.

Analitičari vide nasilje i rastuću nesigurnost u dalekim regionima Sudana kao proizvod vakuuma moći izazvanog vojnim preuzimanjem.