Vlahović: Privreda se najverovatnije ove godine vraća na nivo pre krize

Vlahović: Privreda se najverovatnije ove godine vraća na nivo pre krize

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izjavio je danas da je Srbija tokom pandemije, prema procenama Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, prošla prilično neoštećeno zbog strukture ekonomije čije glavne grane nisu povezane sa međunarodnim tržištem.

„Što se tiče projekcije za ovu godinu, vrlo je verovatno da će Srbija već na kraju trećeg kvartala dostići svoj pretkrizni nivo, dakle ono što je imala u martu, u prvom kvartalu prošle godine“, naveo je Vlahović za RTS.

Srbija je jedan snažan pozitivan efekat iz prethodnog perioda prenela u 2020. godinu, pa smo mi u prvom kvartalu prošle godine imali rast od 5,3 odsto BDP i na kraju, naravno da su svemu doprinele mere finansijske podrške Vlade Srbije u sadejstvu sa onim što je radila Narodna banka, istakao je Vlahović.

Dodao je da je očigledno da i globalni oporavak teče mnogo bolje nego što se u startu očekivalo i da su Kina i SAD zabeležile gotovo istorijski pozitivne rezultate u prvom kvartalu, a da su optimistične prognoze i za evrozonu, koja je za Srbiju najznačajnija.