Britanija pristaje da se pridruži pacifičkom trgovinskom paktu

Britanija pristaje da se pridruži pacifičkom trgovinskom paktu

Velika Britanija je pristala da se pridruži azijsko-pacifičkom trgovinskom paktu koji uključuje Japan, Meksiko i Australiju – najvećem novom trgovinskom sporazumu koji je Britanija sklopila od izlaska iz Evropske unije pre tri godine, piše AP.

Britanska vlada je u petak saopštila da je postigla sporazum nakon skoro dve godine pregovora o pridruživanju Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo ili CPTPP.

Vlada je saopštila da će članstvo smanjiti tarife na britanske mlečne proizvode i drugu robu i ukloniti birokratiju za usluge, podstičući ekonomiju Velike Britanije za 1,8 milijardi funti (2,2 milijarde dolara) „na dugi rok“.

Premijer Riši Sunak rekao je da sporazum „pokazuje stvarne ekonomske prednosti naših sloboda nakon Bregzita“.

„Ulazak u trgovinski blok CPTPP stavlja Ujedinjeno Kraljevstvo u centar dinamične i rastuće grupe pacifičkih ekonomija, kao prvu novu naciju i prvu evropsku zemlju koja se pridružila“, rekao je Sunak.

Dogovor dolazi u trenutku kada Ujedinjeno Kraljevstvo sprovodi „indo-pacifički nagib“ u svojoj ekonomskoj i spoljnoj politici kao odgovor na ekonomski rast regiona i sve veći uticaj Kine na svetskoj sceni.

Kritičari kažu da je sporazum sa zemljama udaljenim hiljadama milja beznačajan u poređenju sa trgovinom Britanije sa njenim susedima u 27-članoj EU. Bregzit je nametnuo barijere trgovini između Britanije i bloka, koji ostaje daleko najveći ekonomski partner Ujedinjenog Kraljevstva. Vladina Kancelarija za budžetsku odgovornost saopštila je u novembru da je Bregzit imao „značajan negativan uticaj na trgovinu u Ujedinjenom Kraljevstvu“.

Dejvid Henig, stručnjak za trgovinu u Evropskom centru za međunarodnu političku ekonomiju, rekao je da članstvo u CPTPP-u ne bi imalo ogroman ekonomski uticaj, ali je „u ravnoteži” bilo dobro za Britaniju.

„Ne čini mnogo za nas (na primer, odredbe o uslugama su slabe), ali trgovinska politika se ovih dana odnosi na marginalne dobitke, i to bi trebalo da bude“, napisao je on na Tviteru.

Članovi CPTPP-a su Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur i Vijetnam.

Sjedinjene Države, najveća svetska ekonomija, nisu deo CPTTP-a; bivši predsednik Donald Tramp povukao je zemlju iz svog prethodnika, Transpacifičkog partnerstva. Njegov naslednik Džo Bajden se nije ponovo pridružio.

Kina, koja ima drugu po veličini ekonomiju na svetu, prijavila se za pridruživanje, potez koji bi četvorostruko povećao ukupnu populaciju grupe na oko 2 milijarde ljudi.