Tabaković: Na inflaciju najviše uticao rast cena hrane i energenata

Tabaković: Na inflaciju najviše uticao rast cena hrane i energenata

Inflacija u Srbiji u julu je iznosila 12,8 odsto, od čega je 70 odsto uticaj rasta cena hrane i energenata, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji.

Tabaković je rekla i da je procena NBS da će inflacija najverovatnije dostići vrhunac krajem septembra a da će potom opadati.

„Na rast cena u trećem tromesečju pre svega će uticati visoki troškovi proizvodnje zbog poskupljenja energenata, zatim visoke cene poljoprivrednih proizvoda i industrijskih sirovina, kao i znatan rast proizvođačkih cena naših trgovinskih partnera iz zone evra“, stoji u Izveštaju o inflaciji.

„Očekujemo da će na postepeno opadanje inflacije posle vrhunca uticati zaoštravanje monetarnih uslova, slabljenje globalnih faktora koji utiču na cene hrane i energenata, ali i mere Vlade Srbije o ograničenju nekih cena“, rekla je Tabaković.

Očekuje se i da će, usled suše, cene voća i povrća na nivou tromesečja blago porasti.

U Izveštaju o inflaciji istaknuto je i da NBS očekuje da će učešće deficita tekućeg računa u BDP porasti na 9,4 odsto, pre svega zbog rasta uvoza energenata.

Uvoz energenata tokom ove godine dostigao je vrednost od 3,1 milijardu evra, što je, prema podacima NBS, za 2,1 milijardu evra više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

„Očekujemo da će tromesečne stope rasta BDP Srbije ostati pozitivne, pa nismo menjali projekciju rasta BDP u 2022. od 3,5 do 4,5 odsto“, rekla je Tabaković, ali i dodala da je naniže korigovana projekcija rasta BDP za 2023. i to za pola procentnog poena.

Dodala je da NBS i dalje očekuje da će ove godine u zemlju stići 3,3 milijarde evra neto stranih direktnih investicija (FDI), kao da je do kraja jula priliv FDI premašio dve milijarde evra.

Kada je reč o deviznim rezervama, one su krajem jula iznosile 15 milijardi evra.

„Time smo stvorili ‘bafer’ koji može biti iskorišćen u slučaju novih kriza poput sa kojima se suočavamo u prethodne dve godine“, rekla je Tabaković.

Predstavljanje Izveštaja o inflaciji zaključila je ocenom da su rizici projekcije privrednog rasta Srbije izraženiji „naniže“, a inflacije „naviše“.

„Prioritet monetarne politike i dalje će biti obezbeđenje cenovne i finansijske stabilnosti u srednjem roku, uz podršku daljem rastu i razvoju privrede, zaposlenosti i povoljnom investicionom ambijentu“, zaključila je Tabaković.