Svetska banka: Ukrajini zajam od 1,5 milijardi dolara garancijama Japana i Velike Britanije

Svetska banka: Ukrajini zajam od 1,5 milijardi dolara garancijama Japana i Velike Britanije

„Sredstva će biti obezbeđena pod garancijom Vlade Japana preko povereničkog fonda Svetske banke (ADVANCE Ukrajina) u iznosu od 984 miliona dolara, kao i pod garancijom Ujedinjenog Kraljevstva u iznosu od 516 miliona dolara“, navodi se u saopštenju. kaže se u izjavi.

Istovremeno, u cilju smanjenja troškova servisiranja kreditnih obaveza Ukrajine po kreditu DPL2024 u narednim godinama, ugovorom o zajmu DPL predviđena je kapitalizacija kamate u iznosu od 99,54 miliona dolara iz japanskih fondova.

Kako je saopšteno, projekat DPL ima za cilj da podrži reforme u Ukrajini, a sredstva će biti kreditirana u opšti fond državnog budžeta u jednoj tranši na osnovu rezultata zadataka koji su završeni pre potpisivanja sporazuma. Reforme uključuju poboljšanje korporativnog upravljanja, promovisanje obnovljivih izvora energije i uvođenje poljoprivrednih obveznica, novog instrumenta za finansiranje poljoprivrednika. Pored toga, reforme imaju za cilj jačanje finansijskog sektora kroz poboljšanje pristupa finansijama za preduzeća, transponovanje carinskih i poreskih praksi EU u ukrajinsko zakonodavstvo i poboljšanje fiskalne politike i regulisanja tržišta kapitala. Predviđene su posebne mere za obezbeđivanje transparentnosti i odgovornosti naručilaca u sistemu e-nabavki.

Ukrajina bi u bliskoj budućnosti mogla da dobije oko 9 milijardi dolara pomoći od stranih partnera.