Pere Aragones najavljuje povlačenje iz politike nakon katastrofalnog poraza separatista na katalonskim izborima

Pere Aragones najavljuje povlačenje iz politike nakon katastrofalnog poraza separatista na katalonskim izborima

Na nedavnim regionalnim izborima u Kataloniji, socijalisti su osvojili najviše glasova, ali nisu uspeli da formiraju vladu, ostavljajući političku scenu u Kataloniji u neizvesnosti. Pere Aragones, lider separatističke stranke Katalonska republikanska levica (ERC), objavio je da će se povući iz politike nakon što je njegova stranka doživela katastrofalan poraz.

Izbori su pokazali da su socijalisti osvojili 42 mesta u katalonskom parlamentu, dok su njihovi koalicioni partneri, krajnje levičarska partija Sumar, osvojili samo šest mesta. S druge strane, ERC je osvojio 20 mandata, a stranka Junts per Catalunia (Zajedno za Kataloniju) 35. Da bi formirali vladu, stranke treba da imaju većinu od 68 mandata.

Aragones je najavio da će ERC ostati u opoziciji i neće podržati socijaliste u formiranju vlade. Umesto toga, Aragones je pozvao socijaliste da se obrate stranci Junts per Catalunia za formiranje vlade.

Ova politička zbrka u Kataloniji dolazi nakon što je premijer Pedro Sančez pomilovao osuđene separatističke lidere i ponudio amnestiju onima koji su još uvek procesuirani. ERC je podržao Sančesovu manjinsku vladu na nacionalnom nivou, ali se sada suočava sa unutrašnjim izazovima zbog gubitka podrške na regionalnom nivou.

Istovremeno, stranka Junts per Catalunia, iako je podržala Sančesovu manjinsku vladu, sada odbija da podrži socijalističku vladu na regionalnom nivou. Ova politička neizvesnost u Kataloniji predstavlja izazov za stabilnost nacionalne vlade u Španiji.

Analitičari ističu da je kontinuirana podrška ERC-a i Juntsa ključna za stabilnost nacionalne vlade u Španiji. Bez njihove podrške, socijalisti se suočavaju sa teškim izazovom u formiranju stabilne vlade u Kataloniji, što može dovesti do političke nestabilnosti u regionu.