SPIEF o mogućnostima u multipolarnom svetu

SPIEF o mogućnostima u multipolarnom svetu

Prema rečima pomoćnika ruskog predsednika Jurija Ušakova, 25. godišnji Sanktpeterburški međunarodni ekonomski forum (SPIEF), koji je počeo u sredu i traje do 18. juna, okupiće visoke delegacije iz preko 40 zemalja i videti stotine novih potpisanih sporazuma.

Kao i prethodnih godina, poslovni program će se fokusirati na rusku i globalnu ekonomiju, socijalna pitanja i tehnologiju.

Jedna od sesija će se baviti svetskim snabdevanjem energentima, budućnosti ugljovodonika i alternativnih izvora energije i ulogom Rusije u obezbeđivanju globalne energetske bezbednosti.

Prema rečima Ušakova, svoje učešće su potvrdile 1.244 ruske kompanije i 265 stranih firmi. Zvaničnik je rekao da se za SPIEF registrovalo 4.188 novinara iz 30 zemalja.

Ruski predsednik Vladimir Putin obratiće se forumu u petak, dajući svoju ocenu globalne političke situacije i ekonomije. Veliki deo njegovog govora biće posvećen podsticanju poslovnih aktivnosti i jačanju spoljnotrgovinskih i investicionih veza Rusije.

„Svakako, u pitanju će biti problemi sa kojima se trenutno suočava svetska ekonomija u celini, nelojalna konkurencija među državama, trgovinski i finansijski ratovi, sankcije, ograničenja i tako dalje“, rekao je Ušakov.

„Predsednik će podeliti svoju procenu multipolarnog ekonomskog modela i mogućnosti i izgleda koje on predstavlja za celokupno globalno tržište“, dodao je on.

Predsednici Egipta i Kazahstana učestvovaće na plenarnoj sednici sa Putinom na SPIEF-u. Ruski lider će se sastati i sa predsednicima Jermenije i Kazahstana.

Na ekonomskom događaju neće biti zvaničnih predstavnika „neprijateljskih država“, odnosno zemalja koje su uvele sankcije Moskvi, smatra Ušakov, koji je napomenuo da će se „SPIEF na sveobuhvatan način pozabaviti situacijom sankcionim pritiskom na Rusiju“.

Egipat ima počasni status zemlje gosta, što znači da će na forumu biti predstavljeni poslovni i kulturni programi sa fokusom na Kairo.