Šefovi finansija G20 pozvani da se fokusiraju na ciljeve globalnog oporavka

Šefovi finansija G20 pozvani da se fokusiraju na ciljeve globalnog oporavka

NUSA DUA – Indonezija je u subotu pozvala finansijske lidere G20 da ostanu fokusirani na svoje ciljeve za globalni ekonomski oporavak, ali izvori kažu da će se sastanak na Baliju verovatno završiti bez zvaničnog saopštenja jer se rat Rusije u Ukrajini nastavlja. podelite grupu.

Očekuje se da će indonežanski ministar finansija Šri Muljani Indravati, koji je domaćin dvodnevnog događaja, umesto toga izdati izjavu predsedavajućeg u kojoj sumira događaje sa sastanka, rekla su dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

„Ne očekujemo saopštenje“, rekao je jedan izvor.

Visoki zapadni zvaničnici, uključujući američku ministarku finansija Dženet Jelen i kanadsku ministarku finansija Kristiju Frilend, osudili su u petak rat i osudili ruske zvaničnike zbog ogromnih ekonomskih posledica rata.

Ministar finansija Ukrajine Sergej Marčenko, koji se virtuelno obratio na sastanku, pozvao je na „strože ciljane sankcije“ Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu. Ono što Kremlj naziva „specijalnom vojnom operacijom“ zasenilo je nedavne sastanke G20, uključujući prošlonedeljni skup ministara spoljnih poslova.

Guverner indonežanske centralne banke Peri Vardžijo rekao je u subotu da su članovi održali plodne diskusije, ali da G20 mora dati konkretne rezultate kako bi podržala globalnu ekonomiju.

„Važno je da ostanemo fokusirani na ono što smo planirali da postignemo ove godine, jer će to takođe poslati pozitivnu poruku globalnoj zajednici o ulozi G20 i naporima da podrži globalni oporavak“, rekao je Vardžijo kada je otvorio drugi dan sastanaka.

Šri Muljani se nadao da bi delegati mogli da premoste svoje nesuglasice oko rata kako bi se zajednički pozabavili rastućim cenama roba, eskalirajućom krizom bezbednosti hrane i efektima prelivanja na sposobnost zemalja sa niskim prihodima da otplate dug.

To se pokazalo previše teškim u trenutnoj klimi, sa zapadnim zemljama koje uvode stroge sankcije Rusiji i optužuju je za ratne zločine u Ukrajini koje Moskva negira.

Druge zemlje G20, uključujući Kinu, Indiju i Južnu Afriku, bile su prigušenije u svom odgovoru.

Zapadni izvori upozorili su ranije ove nedelje da će biti teško dogovoriti se oko saopštenja jer telo radi na osnovu konsenzusa, a Rusija je blokirala govor o uzroku ekonomskog pada koji je naveo Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond da smanje rast prognoze.

„Kapacitet G20 da deluje i komunicira veoma je ometan ratom u Ukrajini, za koji je jedna od članica G20 u potpunosti odgovorna“, rekao je izvor iz francuskog ministarstva finansija.

Grupa će u subotu razgovarati o finansijskoj stabilnosti nakon pandemije, kripto-aktivi i finansijskim rizicima povezanim sa klimom, između ostalih tema.