Ruska centralna banka: Inflacija u Rusiji pod kontrolom

Ruska centralna banka: Inflacija u Rusiji pod kontrolom

Ruska ekonomija je uspela da izbegne inflatornu spiralu zbog politike Centralne banke, izjavila je u četvrtak šefica regulatora Elvira Nabiulina na sastanku sa Udruženjem ruskih banaka.

Međutim, prema rečima Nabiuline, „prerano je za izdah“, jer proces prilagođavanja ekonomije novim globalnim uslovima usred povećanja sankcija u vezi sa Ukrajinom može biti dug i težak.

„Naredni kvartali neće biti laki, jer dok se privreda bude prilagođavala, proces će biti težak i za kompanije i za građane“, rekla je ona.

Prema rečima guvernera Centralne banke, protekla dva meseca bila su vreme taktičkih odluka sa ciljem da se umanji prvi šok sankcija koje su SAD i njeni saveznici postavili Rusiji. Kao rezultat ovih kaznenih mera, zamrznuta je otprilike polovina ruskih deviznih rezervi, kao i imovina mnogih ruskih preduzeća i pojedinaca, dok su međunarodne kompanije iz različitih sfera počele da gase svoje poslovanje u zemlji.

„Naše mere su bile usmerene na suzbijanje problema koji su nastali, kako kažu, ovde i sada. Kao rezultat toga, uspeli smo da zaštitimo našu finansijsku stabilnost i sprečimo da se inflatorna spirala odmota“, rekla je Nabiulina.

Mere na koje je navela uključuju kratko povećanje ključne stope na neviđenih 20 odsto u martu i uvođenje stroge kontrole kapitala. Ove i druge akcije su pomogle da se privreda održi i podigne rublju sa istorijskog minimuma koji je dostigao u aprilu.

Međutim, prerano je za ukidanje ovih mera, dodala je ona, pošto ruska „ekonomija ulazi u period strukturne transformacije i biće joj preko potrebni finansijski resursi“.

„Vreme taktičkih odluka se bliži kraju i sada moramo da razvijemo strateške odluke… Moramo da definišemo nove parametre za funkcionisanje ruskog finansijskog sistema. Preispitati pristupe regulaciji kako bi banke mogle da nastave sa kreditiranjem i podrže strukturnu transformaciju privrede, ne dozvoljavajući da se akumuliraju preveliki rizici.

Ipak, proces „neće biti beskonačan“, a preduzeća će pronaći nove mogućnosti, rekla je ona.
Premijer Mihail Mišustin rekao je početkom aprila da je Rusiji potrebno „najmanje šest meseci“ da obnovi svoju ekonomiju.