Rusija ublažava pravila o stranoj valuti

Rusija ublažava pravila o stranoj valuti

Mere kontrole kapitala izazvane sankcijama popuštale su se kako rublja jača.

Banka Rusije ukida privremene mere kontrole kapitala koje su zabranjivale pojedincima da kupuju devize, saopštila je centralna banka u petak na svom sajtu.

Od 18. aprila, građanima Rusije ponovo će biti dozvoljeno da kupuju devize u bankama, kao i da podižu sredstva sa svojih deviznih računa u američkim dolarima i evrima do 10.000 dolara ili njihove protivvrednosti u evrima, dok iznosi iznad ovog limita mogu biti povučeno u rubljama. Ovo ograničenje je na snazi do 9. septembra. Centralna banka je napomenula da je bankama dozvoljeno da prodaju samo novčanice u stranoj valuti koje su primile nakon 9. aprila 2022. godine.

Regulator je takođe ukinuo ranije uvedenu proviziju od 12% za kupovinu čvrste valute preko brokerskih kuća.

Prošlog meseca Rusija je postavila ograničenja na kupovinu i povlačenje deviza kako bi zaustavila pad kursa rublje, koji je pao na istorijski minimum nakon što su brojne zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji u znak odmazde za vojnu operaciju Moskve u susednoj Ukrajini.

Međutim, nacionalna valuta je značajno ojačala tokom protekle nedelje nakon što je Rusija predstavila novi mehanizam plaćanja u rubljama za izvoz prirodnog gasa. Takođe su pomogle rublji da povrati svoje mesto i ograničenja centralne banke na kupovinu deviza i zahtev da izvoznici konvertuju u rublje 80% svojih prihoda u stranoj valuti. Ruska valuta je 8. aprila dostigla najjači nivo u odnosu na američki dolar od novembra 2021. godine, na 72 rublje za jedan dolar, i probila se ispod 78 rubalja za evro prvi put od leta 2020. godine.

Osim što je ublažila mere kontrole kapitala, Banka Rusije je u petak takođe smanjila svoju ključnu stopu na 17%, nakon nedavnog povećanja bez presedana na 20%. Centralna banka je objasnila da su hitni koraci preduzeti za podršku ekonomiji zemlje tokom proteklog meseca bili uspešni. Prema analitičarima VTB Capitala, ovonedeljni potezi regulatora će verovatno dodatno smanjiti volatilnost rublje.