Profit kompanije Visa u prvom kvartalu povećan za 6%

Profit kompanije Visa u prvom kvartalu povećan za 6%

Gigant za obradu plaćanja Visa Inc. rekao je u četvrtak da je njegova dobit porasla za 6% u poslednjem kvartalu u odnosu na godinu ranije, potpomognuta kontinuiranim porastom digitalnih plaćanja širom sveta, preneo je AP.

Kompanija je takođe saopštila da će njen sadašnji izvršni direktor, Al Keli, podneti ostavku u sredu. Zameniće ga njegov zamenik, Rajan Mekinerni.

Kompanija sa sedištem u San Francisku saopštila je da je zaradila 4,18 milijardi dolara, isključujući nekoliko jednokratnih artikala, ili 2,18 dolara po akciji, u tromesečnom periodu koji se završio 31. decembra. To je u poređenju sa profitom od 3,96 milijardi dolara u istom periodu pre godinu dana. Rezultati kompanije Visa nadmašili su očekivanja analitičara, navodi FactSet.

Već nekoliko godina, Visa je imala koristi od širokog prihvatanja transakcija kreditnim i debitnim karticama širom sveta, kao i na mestima koja su obično bila samo gotovina, kao što su kafići ili barovi.

Obim plaćanja – iznos novca potrošen na Visa mrežu – počeo je još brže da raste nakon pandemije koronavirusa, što je dovelo do još šireg prihvatanja digitalnih plaćanja. To je bilo dobro za Visa-in krajnji rezultat jer kompanija zarađuje naknadu od svake transakcije obrađene na njenoj mreži.

Potrošači i preduzeća potrošili su 3,014 biliona dolara na Visa mrežu u poslednja tri meseca 2022. godine, što je 7% više nego godinu dana ranije. Broj obrađenih transakcija na mreži kompanije porastao je za 10% u odnosu na godinu dana ranije.

Krajem novembra, Visa je imenovala Mekinernija za svog novog izvršnog direktora, a Keli je preuzeo ulogu izvršnog predsednika. Keli je bio izvršni direktor kompanije Visa od 2016. godine, a ranije je bio dugogodišnji izvršni direktor u American Ekspsres-u.

Mekinerni (47) je bio na trenutnoj funkciji od 2013.