Zemlje EU traže zakonsku opciju da zaustave ruski uvoz LNG

Zemlje EU traže zakonsku opciju da zaustave ruski uvoz LNG

Zemlje Evropske unije složile su se u utorak da traže pravnu opciju da zaustave ruske kompanije da šalju tečni prirodni gas zemljama EU, sprečavanjem ruskih firmi da rezervišu infrastrukturne kapacitete, prenosi Rojters.

Ministri energetike zemalja EU predložili su da nova pravila EU tržišta gasa uključuju opciju za vlade da privremeno zaustave ruske i beloruske izvoznike gasa da unapred licitiraju za kapacitete potrebne za isporuku LNG u Evropu.

Predlog je deo pregovaračke pozicije zemalja o novim pravilima tržišta gasa EU. O tome se mora pregovarati sa Evropskim parlamentom – proces koji može da potraje mesecima.

EU od 27 zemalja obećala je da će napustiti ruski gas kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu. Evropski cevovodni uvoz gasa iz Rusije je pao od invazije, ali je uvoz LNG-a porastao.

Ruske isporuke LNG-a Evropi porasle su prošle godine – na 22 milijarde kubnih metara, u odnosu na oko 16 milijardi kubnih metara u 2021, prema analizi EU.

Zamenik ministra energetike Litvanije Albinas Zananavičijus rekao je da će se ovim predlogom izbeći situacija u kojoj se LNG infrastruktura dizajnirana da pomogne zemljama da zamene ruski gas alternativnim, u stvari koristi za uvoz više iz Moskve.

„Izgradite infrastrukturu da biste se rešili dobavljača koji je manipulisao vašim (gasnim) tržištima i koji vam je pravio velike poteškoće – a onda prihvatite istog dobavljača preko LNG-a? Nešto nije u redu sa logikom“, rekao je on za Rojters.

Ako bude odobren, predlog bi državama članicama ponudio put da zaustave uvoz ruskog LNG-a bez upotrebe sankcija – koje je politički teže dati zeleno svetlo jer im je potrebno jednoglasno odobrenje svih 27 zemalja članica EU.

Mađarska je rekla da ne može da podrži pregovaračku poziciju o novom zakonu EU o tržištu gasa, koji takođe uključuje niz novih pravila za integraciju više gasova sa niskim sadržajem ugljenika.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson pozvao je ovog meseca evropske kompanije da ne potpisuju nove ruske ugovore o LNG – zahtev je takođe uputila španska ministarka energetike Tereza ​​Ribera firmama u Španiji.

Međutim, takvi zahtevi nisu obavezujući, pošto ruski gas i LNG ne podležu sankcijama EU. EU ima zabranu uvoza sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije iz mora.