UK pokreće čarter letove kako bi pomogli putnicima

UK pokreće čarter letove kako bi pomogli putnicima

Britanska vlada pokrenula je u nedelju „Povelju vazduhoplovnih putnika” kako bi pomogla putnicima da saznaju svoja prava ako se suoče sa problemima na aerodromima nakon rasprostranjenog poremećaja koji je zabeležen ove godine, piše Rojters.

Dugi redovi i otkazani letovi uzrokovani nedostatkom osoblja povremeno su izazvali haos, što je navelo aviokompanije da skrate svoje rasporede dok se industrija bori da održi korak sa porastom potražnje nakon pandemije COVID-19.

Nova povelja će pomoći putnicima da znaju šta da rade ako se suoče sa otkazima, kašnjenjima ili nestalim prtljagom, saopštila je vlada, sa uputstvima o tome kako da se žale ako smatraju da su prema njima postupali nepravedno.

„Putnici zaslužuju pouzdane usluge i da dobiju odgovarajuću nadoknadu ako stvari ne idu po planu, a haotične scene koje smo videli na aerodromima su neprihvatljive“, rekao je ministar saobraćaja Grant Šaps.

„Nova povelja će pomoći putnicima u Ujedinjenom Kraljevstvu da budu mirni dok uživaju u obnovljenoj slobodi putovanja, bilo na odmor, posao ili posetu voljenim osobama.

Prošlog meseca, vlada je objavila plan podrške od 22 tačke kako bi izbegla dalje smetnje, uključujući naređenje avio-kompanijama da rade „realne“ letnje rasporede i obećanje da će ubrzati bezbednosne provere. Rečeno je da se oni sada obrađuju u „rekordnom roku“.

U znak problema, londonski aerodrom Hitrou ove nedelje je zatražio od avio-kompanija da prestanu da prodaju karte za letnje polaske i ograničio broj putnika koji lete iz najprometnijeg britanskog čvorišta na 100.000 dnevno.