Treći mandat Si Đinpinga izaziva loše reakcije na tržištu

Treći mandat Si Đinpinga izaziva loše reakcije na tržištu

U novom danu nakon osvajanja novog mandata predsednika Si Đinpinga koji je razbio presedan na mestu lidera vladajuće Komunističke partije, kineska finansijska tržišta su već u previranju. Investitori su uglavnom ignorisali podatke o BDP-u koji su veći od očekivanog kako bi izbrisali skoro 10% vrednosti internet giganata kao što su Alibaba i JD.com, usred šire rasprodaje. To sugeriše da je privatni sektor zaslepljen predsednikovim remontom Politbiroa.

Vlada je u ponedeljak objavila niz odloženih ekonomskih pokazatelja nakon što je Partijski kongres završen u nedelju. Na prvi pogled izgledali su optimistično: BDP je porastao za 3,9% u trećem kvartalu, u odnosu na 0,4% iz prethodnog kvartala. To je bilo zahvaljujući većoj fabričkoj proizvodnji na otpornom izvozu i snažnijem rastu investicija kako je državna potrošnja ubrzavala.

Ali investitori su ubrzo glasali nogama. Podindeks koji prati kineske internet kompanije koje se nalaze na listi u Hong Kongu, uključujući e-commence outfit Alibaba, behemota za isporuku hrane Meituan koji prati najveće kompanije u Šangaju i Šenženu pao je za 2% u jutarnjoj trgovini, pošto su strani investitori prodali više od 1,3 milijarde dolara Kineske kopnene akcije preko Stock Connect šeme.

Doduše, kineski brojevi su bili pomešani. Rast izvoza je oslabio na 5,7% u septembru, odražavajući težinu spore globalne tražnje. Maloprodaja je pala dok su se potrošači pripremali za još blokada zbog Covid-19. Nekretnine se samo urušavaju.

Ove pukotine su bile dobro obeležene. Okidač su bila iznenadna imenovanja kineskog vrha moći koja su predstavljena u nedelju. Suprotno nadi da će Si barem klimati balansiranju frakcijskih ovlašćenja unutar Partije, reformski orijentisani premijer Li Kećijang i predsednik parlamenta Vang Jang izgubili su svoja mesta u stalnom komitetu Politbiroa od sedam članova. Umesto toga, ispunio ga je svojim štićenicima, uključujući šefa Pekingske partije Cai Kija i šefa partije Šangaja Li Kianga. Potonji je ranije ove godine naredio višenedeljna blokada zbog Covid-19 u kineskom finansijskom centru uprkos njegovom razornom uticaju na ekonomiju. Sada se očekuje da postane sledeći premijer Kine.

Prodaja odražava strahove investitora da će moćnije partijsko rukovodstvo sve više dati prioritet državi na štetu privatnog sektora. Ublažavanje te poruke biće težak rani test za Ksijev novi ekonomski tim.