Tesla pokrenula prodaju na Tajlandu

Tesla pokrenula prodaju na Tajlandu

Tesla je pokrenula prodaju na Tajlandu, nudeći svoje popularne modele 3 i model I po cenama koje imaju za cilj da se takmiče sa rivalima kao što je kineski BID.

Kompanija je u sredu priredila sjajnu izložbu svojih planova u tržnom centru Siam Paragon u Bangkoku. Počele su onlajn kupovine, a planira se isporuka vozila kupcima u prvom kvartalu sledeće godine.

Tržište jugoistočne Azije sa više od 600 miliona potrošača sve je više u fokusu proizvođača automobila koji žele da prošire prodaju, posebno električnih vozila.

Tesla je rekao da će vozila imati najnovije sisteme za satelitsku navigaciju i druge funkcije kao što su ažuriranja softvera putem bežične mreže.

Kompanija prodaje svoje modele Model 3 Long Range i Performance. Model I će se prodavati u tri verzije „kako bi se ispunili specifični zahtevi EV stila života za svakog tajlandskog vozača“, saopštila je kompanija.

Rečeno je da će se cene kretati od 1,76 miliona tajlandskih bata do 2,5 miliona bata (50.000-71.000 dolara).

„Cena je mnogo niža nego što smo očekivali. Što se tiče usluga nakon prodaje, nisam previše zabrinut zbog toga jer delovi EV automobila nisu mnogo komplikovani u poređenju sa automobilima sa zapaljivim motorom“, rekao je Vit Vongngamdee, koji prisustvovao predstavljanju sa svojom suprugom i rekao da planira da naruči jedan od modela.

Apichat Prasitnarit, još jedan potencijalni kupac, rekao je da je iznenađen cenom.

„U isto vreme, brendovi drugih zemalja lansiraju svoje automobile ovde, tako da imamo izbora i to je odlično za potrošače“, rekao je on.

Tesla je rekao da će otvoriti svoj prvi servisni centar i stanicu za punjenje na Tajlandu do marta i da planira da ih postavi najmanje 10 u zemlji 2023.

Osim Tesle i BID-a, Nissan Motor Co. je od Tajlanda napravio regionalno EV čvorište. Mercedes kaže da uskoro treba da objavi prodaju svog EKS450+.

Nithi Thuamprathom, stručnjak za automobile za Auto Life Thailand, rekao je da će Teslino lansiranje vjerovatno dati veliki podsticaj tržištu električnih vozila na Tajlandu, uglavnom zahvaljujući konkurentnim cijenama i vrijednosti brenda, što je prednost u odnosu na kineske proizvođače automobila kao što je BID.

„Neverovatno je da je Tesla objavio ulaznu cenu (svog najjeftinijeg modela) na 1,7 miliona tajlandskih bata“, rekao je on. „To je cena japanskih automobila sa zapaljivim motorima ili hibridnim motorima. Ovo će stvoriti tako veliku promenu na tržištu.“

Ipak, Tajland ostaje uglavnom zemlja vozila na benzin, dizel i TNG, čak i kada se mreža stanica za punjenje širom zemlje širi.

„Trend električnih vozila raste na Tajlandu i postoji povećanje prihvatanja potrošača. Ali moramo prihvatiti da je ovo samo početak“, rekao je Niti. „U pionirskoj je fazi.“