Smanjenje kineskih carina neće značajno ublažiti inflaciju

Smanjenje kineskih carina neće značajno ublažiti inflaciju

Američka sekretarka za trgovinu Gina Raimondo priznala je da ukidanje američkih carina na kinesku robu neće ublažiti inflaciju na „veoma značajan način“, naglašavajući borbu Bele kuće da osmisli efikasan plan za borbu protiv visokih cena.

Visoki zvaničnik administracije u nedelju je ipak dala podršku tom potezu, o kome bi predsednik Džo Bajden uskoro trebalo da odluči. Ali ona je naglasila da bi njegov uticaj verovatno bio ograničen s obzirom na mnoštvo faktora koji podstiču cene.

„Ukidanje tarifa neće značajno smanjiti gornju inflaciju“, rekla je ona u intervjuu za NBC u nedelju. „Ono što će potencijalno učiniti je pomoći potrošačima u određenim . . . roba za domaćinstvo. I iz tog razloga, s obzirom na to gde je inflacija, mislim da bi to moglo imati smisla.

Bajden je više puta naglašavao da je suzbijanje inflacije, koja se odvija najbržim tempom u poslednje četiri decenije, prioritet broj jedan njegove administracije, poruku koju je Raimondo ponovio u nedelju. Pored ukidanja kineskih tarifa, predsednik je takođe razgovarao o potezu za ukidanje nekih studentskih kredita i prošlog meseca je predložio oslobađanje od poreza na benzin.

Ekonomisti upozoravaju da će mnogi od ovih napora da se obezbede olakšanje domaćinstvima i preduzećima koja pate od mnogo većih troškova ili imati minimalan efekat ili bi u nekim slučajevima mogli da pogoršaju problem.

Bela kuća takođe nastoji da ublaži ograničenja u vezi sa snabdevanjem, koja su dobrim delom doprinela porastu inflacije od početka pandemije. Produžena blokada Covid-a u Kini zagubila je jedno od najvećih svetskih proizvodnih centara, dok je ruska invazija na Ukrajinu izazvala skokove u troškovima energije, hrane i drugih osnovnih roba.

U intervjuu za Ej-Bi-Si u nedelju, Raimondo je rekla da je od suštinskog značaja da Kongres usvoji dvopartijski zakon dizajniran da poveća domaću ponudu poluprovodnika, industrije koja je globalno patila od ozbiljnih nestašica koje su podigle cene vozila i druge industrijske elektronike .

„Sada imamo inflaciju zbog nedostatka ponude“, rekla je Raimondo, nazivajući zakon „savršenim primerom“ kako da se ojača kapacitet.

Predsednik se takođe ove nedelje uputio u Saudijsku Arabiju sa ciljem da resetuje odnose sa zemljom koju je nekada nazivao parijom. U članku objavljenom u subotu, Bajden je pohvalio kraljevstvo za pomoć u „stabilizaciji tržišta nafte sa drugim proizvođačima Opeka“.

Cene energenata su naglo pale poslednjih nedelja pošto su strahovi od predstojeće recesije porasli nakon jasnih znakova Federalnih rezervi da će agresivno podići kamatne stope do nivoa koji počinje da ograničava ekonomsku aktivnost kako bi obnovio stabilnost cena.

Raimondo je u nedelju okarakterisala akcije Fed-a kao „snažne“, dodajući da administracija „čini sve što znamo da uradi“ da iskoreni inflaciju.