Skaj njuz: Rusija nastavlja da prima robu iz Britanije uprkos sankcijama

Skaj njuz: Rusija nastavlja da prima robu iz Britanije uprkos sankcijama

Britanska oprema i mašine u vrednosti stotina miliona funti nastavljaju da ulaze u Rusiju preko zemalja južnog Kavkaza i centralne Azije, uključujući Kirgistan, Jermeniju i Uzbekistan, preneo je kanal Skaj njuz na osnovu podataka o britanskoj spoljnoj trgovini.

Od početka potpune ruske invazije na Ukrajinu, direktni britanski izvoz u Rusku Federaciju opao je za 74%. Rusija i dalje uvozi hranu, lekove i drugu humanitarnu robu iz Britanije, dok teške mašine, električnu opremu i automobile uopšte ne.

Ali analiza pokazuje da velike količine britanske robe dvostruke namene i dalje pronalaze put do Moskve preko njenih susednih država.

U istom periodu, britanski izvoz u Kirgistan porastao je za više od 1.100%, pri čemu su tamo preovladavale teške mašine i vozila. Generalno, britanski izvoz u Kirgistan, Jermeniju, Uzbekistan i Gruziju porastao je za više od 500% od početka rata.

Najveća kategorija robe koja je poslata u ove četiri zemlje iz Britanije bili su „delovi aviona, helikoptera ili bespilotnih letelica“ – odnosno oprema dvostruke namene – vredni šest miliona funti.

Ostali artikli koje isporučuju britanski izvoznici uključuju mašine za obradu podataka, vazduhoplovnu opremu i radio-navigaciona pomagala.

Britanska vlada je, komentarišući analizu Skaj njuza, rekla da stalno pokušavaju da pojačaju režim sankcija Rusiji, a njihovo nepoštovanje je „ozbiljan prekršaj i kažnjivo je velikim novčanim kaznama ili krivičnim gonjenjem”.

Ovo nije prvi dokaz postojanja ovakve izložbe. Ranije je objavljeno da su za 10 meseci prošle godine britanske kompanije izvezle u Rusiju kritične komponente, uključujući poluprovodnike i dronove, u vrednosti većoj od 100 miliona dolara.

Velika Britanija je prošle godine najavila stvaranje specijalne jedinice za jačanje borbe protiv kompanija koje izbegavaju sankcije Rusiji.