Sindikat Hiundai Motora nastavlja godišnje razgovore o platama

Sindikat Hiundai Motora nastavlja godišnje razgovore o platama

Sindikat koji predstavlja južnokorejske radnike Hiundai Motor Co saopštio je u utorak da planira da u sredu nastavi jednonedeljne razgovore sa menadžmentom o platama, sprečavajući bilo kakvu neposrednu mogućnost napuštanja dugotrajni industrijski spor.

Očekuje se da će razgovori između sindikata i menadžmenta proizvođača automobila biti nastavljeni do 13. jula, navodi sindikat. Dogovor bi omogućio Hiundai Motor-u, koji se priprema za mogući ekonomski pad i bori se sa produženim globalnim nedostatkom čipova, da izbegne ono što bi bio njegov prvi domaći štrajk u poslednje četiri godine.

Sindikat je prošle nedelje glasao za mogući štrajk zbog zahteva za većim platama usred porasta troškova života i besa zbog, kako je rekao, menadžmenta koji daje prednost stranim investicijama.

Uoči pregovora, sindikat, jedan od najvećih u zemlji sa više od 46.000 članova, rekao je da planira da odbije predložene prekovremene smene u svim fabrikama Hiundai Motora u zemlji ove subote.

Ko-izvršni direktor Hiundai Motor-a Li Dong Seok pozvao je u ponedeljak na nesmetane pregovore kako bi se izborila sa rizicima sa kojima se kompanija suočava, kao što su COVID-19, nedostatak čipova i geopolitička pitanja.

„Sa stagflacijom i produženim ratom u Ukrajini, očekujemo gori ekonomski pad od onoga što smo videli tokom finansijske krize 2008. godine“, rekao je Li u saopštenju. On je rekao da je proizvođač automobila izgubio oko 90.000 vozila od planirane proizvodnje u prvoj polovini ove godine zbog nestašice čipova i štrajka kamiondžija širom zemlje.

Sindikat traži minimalno povećanje osnovne mesečne plate od 165.200 vona (127 dolara) i bonus za učinak koji je ekvivalentan 30% neto profita Hjundaija u 2022. godini, pošto rastuća inflacija smanjuje plate radnika.

Takođe zahteva da Hiundai investira u zemlji kako bi podržao nove poslove i tehnologiju, uključujući avio taksi usluge, namenska vozila i proizvodnju auto delova za električna vozila.

Akcije Hiundai Motor-a su se trgovale u padu od 1,1% od 0329 GMT, u odnosu na referentni rast KOSPI-ja od 1,1.