Šema EU za ograničenje cene gasa mogla bi da se povrati

Šema EU za ograničenje cene gasa mogla bi da se povrati

FRANKFURT – Predložena pravila Evropske unije usmerena na ublažavanje skokova cena prirodnog gasa mogu zapravo da ugroze finansijsku stabilnost i moraju da budu redizajnirana, saopštila je Evropska centralna banka u četvrtak u zvaničnom mišljenju, prenosi Rojters.

EU je prošlog meseca predložila „mehanizam za korekciju tržišta“ sa ciljem ublažavanja cena prirodnog gasa i nestabilnosti tržišta nakon što je skok u troškovima energije gurnuo inflaciju na rekordno visok nivo i podigao stres na finansijskom tržištu u trgovini energetskim derivatima.

ECB, čuvar finansijske stabilnosti bloka, priznala je da je cilj bio da se ublaže ekstremni nivoi cena i volatilnost, ali je upozorila da se pravilima može postići upravo suprotno.

„ECB smatra da trenutni dizajn predloženog mehanizma korekcije tržišta može, u nekim okolnostima, da ugrozi finansijsku stabilnost u evrozoni“, navodi se u mišljenju ECB koje je potpisala predsednica Kristin Lagard.

„Trenutni dizajn mehanizma može povećati volatilnost i povezane pozive za maržu, dovesti u pitanje sposobnost centralnih strana da upravljaju finansijskim rizicima, a takođe može podstaći migraciju sa mesta trgovanja na tržište bez centralnog kliringa“, dodaje se.

ECB je takođe zatražila od Evropske komisije da obuzda svoju ulogu u procesu aktiviranja i okončanja mehanizma cena jer bi sadašnji predlog mogao da zadire u njenu nezavisnost i da banci dodeli novi zadatak bez neophodne promene Ugovora o EU, dok druge agencije možda bolje odgovara toj ulozi.

Umesto toga, EU bi trebalo samo da ima „mogućnost“ da traži savet od ECB, dodala je ECB.