SAD i Japan potpisali trgovinski sporazum o mineralima  za baterije

SAD i Japan potpisali trgovinski sporazum o mineralima za baterije

Sjedinjene Države i Japan potpisali su u utorak trgovinski sporazum o mineralima za baterije za električna vozila koji je ključan za jačanje njihovih lanaca snabdevanja baterijama i omogućavanje japanskim proizvođačima automobila širi pristup novom poreskom kreditu od 7.500 američkih dolara za EV, izveštava Rojters.

Brzo dogovoreni sporazum zabranjuje dvema zemljama da uvode bilateralna ograničenja izvoza minerala koji su najkritičniji za EV baterije, prema visokim zvaničnicima Bajdenove administracije. Minerali uključuju litijum, nikl, kobalt, grafit i mangan.

Sporazum takođe ima za cilj da smanji zavisnost SAD i Japana od Kine za takve materijale tako što će zahtevati saradnju u borbi protiv „netržišne politike i prakse“ drugih zemalja u sektoru i na sprovođenju investicionih pregleda stranih ulaganja u njihove kritične lance snabdevanja mineralima.

Trgovinski sporazumi usredsređeni na minerale su jedan od načina na koji se Bajdenova administracija nada da će otvoriti pristup pouzdanim saveznicima poreskim kreditima od 7.500 dolara po vozilu u prošlogodišnjem Zakonu o smanjenju inflacije usmerenom na klimu.

Bajdenova administracija sada pregovara o sličnom sporazumu sa EU.

Polovina zasluga za kupovinu potrošača rezervisana je za vozila i baterije sastavljena u Severnoj Americi, što je izvor značajnih tenzija sa EU, Japanom i Južnom Korejom, koje brinu da će podsticaji SAD odvući ulaganja u električna vozila i baterije sa svojih obala.

Druga polovina kredita zavisi od najmanje 40% vrednosti kritičnih minerala u bateriji koji su izvađeni ili prerađeni u Sjedinjenim Državama ili zemlji sa američkim sporazumom o slobodnoj trgovini ili reciklirani u Severnoj Americi.

Japanski ministar trgovine Jasutoši Nišimura rekao je novinarima u Tokiju da se očekuje da će električna vozila napravljena od minerala iz baterija iskopanih ili prerađenih u Japanu ispuniti uslove da se kvalifikuju za taj deo američkih poreskih kredita.

Ranije su američki zvaničnici rekli da je odluka na američkom Ministarstvu finansija, koje je očekivalo da će definisati zahteve za izvore za subvencije poreza na električna vozila do kraja ove nedelje u smernicama koje sa nestrpljenjem očekuju proizvođači automobila, rudari i proizvođači baterija.

„Pošto se očekuje da će potražnja za baterijama za električna vozila značajno porasti, hitno je pitanje obezbeđivanje važnih minerala neophodnih za njihovu proizvodnju“, rekao je Nišimura.

Američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai potpisala je u utorak u Vašingtonu ograničeni sektorski sporazum na 10 stranica sa ambasadorom Japana u Sjedinjenim Državama Tomitom Kojijem.

„Japan je jedan od naših najcenjenijih trgovinskih partnera i ovaj sporazum će nam omogućiti da produbimo naše postojeće bilateralne odnose“, rekao je Tai u saopštenju.

Ali Tai nije tražio odobrenje od Kongresa za pakt, izvlačeći snažnu ukoru od dve vodeće demokrate o trgovinskim pitanjima u Kongresu, predsednika Senatskog finansijskog komiteta Rona Vajdena i člana Predstavničkog doma za rangiranje načina i sredstava Ričarda Nila, koji ga je nazvao „neprihvatljivim .“

„Bez primenjive zaštite životne sredine ili rada, administracija napušta trgovinsku politiku usredsređenu na radnike i ugrožava naš klimatski rad otvarajući vrata za još jednu ekološku katastrofu“, rekli su Vajden i Nil u izjavi retke trgovinske kritike iz stranke predsednika Džoa Bajdena.

Vajden i njegov kolega demokratski senator Džo Mančin izrazili su snažno protivljenje naporima Bajdenove administracije da primeni poreske olakšice na vozila proizvedena izvan Severne Amerike, jer su nameravali da ona ubrza ulaganja u proizvodnju baterija i električnih vozila u SAD.

Zvaničnici Bajdenove administracije su tvrdili da će za postizanje klimatskih ciljeva biti potreban veliki zajednički napor među poverljivim saveznicima SAD da bi se proizvele ogromne količine minerala potrebnih za elektrifikaciju globalnog tržišta automobila, a sporazum uključuje obaveze po pitanju ekoloških standarda i prava radnika.

Dve zemlje su se složile da preispituju sporazum o mineralima svake dve godine, uključujući i to da li je prikladno da ga raskinu ili izmene.