Gasprom upozorava da ne može da prihvati ključnu turbinu

Gasprom upozorava da ne može da prihvati ključnu turbinu

Zapadne sankcije onemogućavaju propisno vraćanje turbine za gasovod Severni tok 1 iz Rusije u Nemačku, izjavio je u sredu ruski energetski gigant Gasprom. Nedostatak opreme je ključni razlog za smanjenje snabdevanja.

Generalni direktor Siemens Energi-a Kristijan Bruh rekao je ranije da je nemačka kompanija ispunila sve uslove za slanje remontovane turbine nazad u Rusiju. Prema Bruhovim rečima, kompanija je „izuzetno zainteresovana“ za unapređenje procesa i za odlaganje okrivila nedostajuća dokumenta sa ruske strane.

„Režimi sankcija Kanade, EU, Velike Britanije i nedoslednost trenutne situacije sa trenutnim ugovornim obavezama Simensa onemogućavaju isporuku motora 073 Portovaja [kompresorska stanica]“, saopštio je Gasprom u sredu. .

Nemački kancelar Olaf Šolc posetio je u utorak fabriku Simensa u Milhajmu an der Ruru i pregledao turbinu Severnog toka koja se tamo nalazi. Prema Šolcu, turbina je spremna za rad i mogla bi da bude poslata u Rusiju.

Sredinom juna Gasprom je smanjio isporuke gasa Severnim tokom na 40%, pošto nemački Simens nije na vreme vratio turbinu nakon popravke u Kanadi, zbog sankcija. Na nagovor Berlina, Kanada je pristala da pošalje opremu u Nemačku, a zatim u Rusiju. Gasprom je 25. jula potvrdio da je dobio dokumentaciju za turbinu od Simensa.

Isporuka ruskog gasa u Evropu preko Severnog toka 27. jula je pala na 20% od svog maksimalnog nivoa, zbog toga što je Gasprom isključio još jedan gasnoturbinski motor u kompresorskoj stanici Portovaja.

Vitalij Markelov, zamenik direktora Gasproma, rekao je da Siemens ne ispunjava svoje obaveze da popravi neispravne motore za Severni tok. Prema rečima Markelova, nekoliko motora na kompresorskoj stanici trenutno miruje zbog hitnih kvarova, jer ih Siemens nije popravio.

Markelov je 29. jula rekao da isporuka turbine iz Kanade u Nemačku, umesto u Rusiju, nije u skladu sa ugovorom. Pored toga, rekao je da Gasprom nije dobio od Simensa kompletan paket dokumenata koji omogućavaju transport i popravku motora za gasovod.