BMW ulaže 800 miliona evra za proizvodnju EV u Meksiku

BMW ulaže 800 miliona evra za proizvodnju EV u Meksiku

Nemački proizvođač automobila BMW uložiće 800 miliona evra u centralnoj meksičkoj državi San Luis Potosi za proizvodnju visokonaponskih baterija i potpuno električnih „Neue Klasse“ modela, rekao je u petak proizvođač automobila, preneo je Rojters.

Proširenje, koje bi trebalo da otvori oko 1.000 novih radnih mesta u svojim operacijama u meksičkoj državi, predstavlja najnoviji pokušaj BMW-a u razvoju električnih vozila (EV) jer nastoji da pretvori više od polovine svoje prodaje u potpuno električne automobile do 2030. godine, navodi se u saopštenju.

Više od polovine sredstava koja će biti uložena u Meksiku – 500 miliona evra – namenjeno je centru za montažu baterija u okviru postojeće fabrike automobila, saopštio je BMW, a tamo će raditi oko 500 dodatnih zaposlenih.

Još 500 radnih mesta biće otvoreno u drugim oblastima, navodi se u saopštenju.

Preostalih 300 miliona evra ide na adaptaciju i proširenje radionice za limariju i izgradnju nove montažne linije za ugradnju baterija, rekao je za Rojters šef fabrike Harald Gotše.

„Počećemo sa izgradnjom, izgradnjom proširenja i novog sklopa baterija početkom 2024. godine, a počećemo (da pojačamo) proizvodnju početkom 2027. godine“, rekao je on.

Najava je usledila nakon nekoliko drugih velikih proširenja ovog proizvođača automobila poslednjih meseci, uključujući investiciju od 1,7 milijardi dolara u Sjedinjenim Državama i napor od 2 milijarde evra za izgradnju fabrike električnih vozila u Mađarskoj.

Fabrika u Mađarskoj je postavljena kao prva BMW-ova fabrika koja će biti potpuno bez fosilnih goriva. Gotsche je dodao da je fabrika u Meksiku u procesu povećanja svoje solarne proizvodnje na licu mesta i zamene prirodnog gasa za biometan.

„Naravno, želimo da pobedimo fabriku u Mađarskoj“, rekao je Gotše.

Ovaj pritisak dolazi dok se proizvođači širom sveta pomeraju da se pridržavaju strožih ekoloških propisa kako bi ublažili njihov uticaj na klimatske promene.

Meksiko je takođe sve više insistirao na električnim vozilima jer se čini da će polovinu proizvodnje automobila pretvoriti u električnu energiju do 2030. godine.

Dok su neki lideri u industriji doveli u sumnju taj cilj, Gotsche je rekao da je BMW-ova prodaja u Meksiku već 30% hibridna ili potpuno električna.

„Biće nam potrebno mnogo više obnovljive energije“ da bismo napravili zamenu, rekao je Gotsche.