Gardijan: 35.000 „letova duhova“ u Velikoj Britaniji

Gardijan: 35.000 „letova duhova“ u Velikoj Britaniji

Više od 35.000 komercijalnih letova saobraćalo je gotovo praznih u Velikoj Britaniji od 2019. godine, objavio je ove nedelje list Gardijan, pozivajući se na podatke Uprave za civilno vazduhoplovstvo (CAA).

Za to vreme je navodno još 5.000 potpuno praznih putničkih letova ušlo i izašlo iz zemlje. Avio-kompanije obično obavljaju letove duhova kako bi zadržale pravo da koriste svoje predviđene slotove za poletanje i sletanje na aerodromima. U normalnim vremenima, propisi EU su zahtevali od avio-kompanija da koriste 80% svojih slotova. Na vrhuncu pandemije Covid-19, smernice su suspendovane, ali su potom ponovo uvedene na nivou od 50%. Prošlog decembra, Evropska komisija je saopštila da će trenutni prag od 50% biti podignut na 64% za ovogodišnju sezonu letova od aprila do novembra.

Borci za klimatske kampanje izrazili su ogorčenje zbog novih brojeva, dok su pozivali na porez na mlazno gorivo i doveli u pitanje planove za proširenje aerodroma.

„Ovi šokantni novi podaci o letovima duhova još su jedan primer kako se ne može verovati avio industriji da će svoje emisije ispustiti na pravi put za rešavanje klimatske krize“, rekla je Alethea Varrington, iz humanitarne organizacije Possible za klimu, citirale su novine. „Postavljanje desetina hiljada praznih ili skoro praznih aviona u vazduh tokom klimatske krize je ogromno gubljenje novca i nepotreban izvor emisija. To čini sprdnju naporima ljudi da smanje sopstvene emisije“, rekla je medijima Ana Hjuz, iz grupe za kampanju „Flight Free UK“. U međuvremenu, Odeljenje za transport je najavilo planove za saradnju sa ACV-om na praćenju zauzetosti aviona, kako bi se tražila veća transparentnost u letovima duhova.