Spiegel: Hiljade nemačkih radnji na ivici zatvaranja

Spiegel: Hiljade nemačkih radnji na ivici zatvaranja

Preko 15.000 nemačkih prodavnica suočeno je sa bankrotom zbog rastućih troškova energije, izvestio je u petak Der Spiegel, pozivajući se na Nemačko udruženje maloprodaja (HDE).

Prema izveštaju, HDE je napisao pismo vicekancelaru i ministru ekonomije Robertu Habeku u kojem je upozorio da „eksplodirajući troškovi energije“ onemogućavaju sve većem broju trgovaca da sastave kraj s krajem. Grupacija je nazvala situaciju „egzistencijalno pretnjom“ i rekla da bi oko 16.000 preduzeća moglo da bankrotira ove godine, dok će se „negativni trend“ verovatno nastaviti do 2023.

Grupacija je saopštila da povećanje troškova energije, koji su u proseku porasli za 147 odsto od početka godine, sprečava trgovce da ostvare profit. Udeo troškova električne energije u obimu prodaje za trgovce na malo je već dostigao skoro 3% u proseku i mnogi u industriji očekuju da će ta cifra porasti na čak 5% u 2023.

Prema rečima predsednika HDE Jozefa Sanktjohansera i generalnog direktora Stefana Genta, prinosi ostvareni u mnogim maloprodajnim sektorima su već danas izuzetno niski. U slučaju odeće, operativni profit kao procenat prodaje iznosi 2,1%, dok je kod obuće trenutno negativan i iznosi -1,2%. Čak iu segmentu hrane to je samo 2-4%.

Ovakvo stanje stvari može mnoge kompanije staviti u „nepovoljan položaj“, upozorila je grupa. S obzirom na nagli pad kupovne moći privatnih domaćinstava i rekordno visoku inflaciju, verovatno neće biti moguće prebaciti rastuće troškove energije na potrošače, navodi HDE. Zbog toga je grupa pozvala Berlin da interveniše tako što će privremeno ograničiti tarife i smanjiti poreze na električnu energiju na minimum.