Potražnja za fosilnim gorivima dostići vrhunac ove decenije

Potražnja za fosilnim gorivima dostići vrhunac ove decenije

Predviđa se da će svetska potražnja za naftom, gasom i ugljem dostići vrhunac ove decenije po prvi put kako se ubrzava upotreba čistije energije i električnih automobila, napisao je šef Međunarodne agencije za energiju u utorak za Fajnenšel tajms.

Godišnji pregled svetske energije IEA, koji treba da bude objavljen sledećeg meseca, pokazaće da je „svet na ivici istorijske prekretnice“, napisao je izvršni direktor Fatih Birol u kolumni FT.

Promena će imati implikacije na borbu protiv klimatskih promena jer će dovesti do vrhunca emisije gasova staklene bašte, rekao je Birol.

Na osnovu vladinih politika širom sveta, potražnja za tri fosilna goriva „dostigne vrhunac u narednim godinama“, rekao je Birol, čija organizacija sa sedištem u Parizu savetuje razvijene zemlje.

„Ovo je prvi put da je vidljiv vrhunac potražnje za svakim gorivom ove decenije“, napisao je on i dodao da se to dešava ranije nego što su mnogi očekivali.

Birol je rekao da je promena uglavnom vođena „spektakularnim rastom“ tehnologija čiste energije i električnih vozila, zajedno sa strukturnim promenama u kineskoj ekonomiji i posledicama energetske krize.

IEA je već u junskom izveštaju predvidela da je vrhunac globalne potražnje za naftom „na vidiku” pre kraja decenije, ali to je prvi put da daje takvu procenu za ugalj i gas.

Rast električnih vozila utiče na potražnju za naftom, rekao je Birol.

Potražnja za gasom će pasti kasnije ove decenije u razvijenim ekonomijama jer se toplotne pumpe i obnovljiva energija sve više koriste dok se Evropa udaljava od ruskih snabdevanja nakon rata u Ukrajini.

Potražnja za ugljem će dostići vrhunac u „narednih nekoliko godina“, dodao je on, ukazujući na pad investicija u fosilna goriva i rast obnovljive energije i nuklearne energije u Kini najvećeg potrošača.

Simone Taljapijetra, stručnjak za klimu i viši saradnik u Brigelovom trustu mozgova u Briselu, rekla je da nove projekcije IEA „ilustruju da, iako se još usporava, globalna energetska tranzicija snažno napreduje”.

„Pošto su tehnologije kao što su vetar i solarna energija sada konkurentne po ceni, tranzicija se kreće od politike ka tehnologiji“, rekao je on.

„Ovo je ključna karakteristika, jer štiti proces od političkih prepreka.

Analitičari Rojal banke Kanade u belešci su rekli da nove projekcije IEA ističu „uspeh u zakonodavstvu za obnovljive izvore energije“.

„Uprkos tome, još uvek ima prostora za kreatore politike da učine više da ubrzaju energetsku tranziciju i postupno ukidanje fosilnih goriva, a debate se nastavljaju u velikim ekonomijama u oblastima kao što su obnovljivi izvori energije i pristupačnost“, kažu analitičari RBC-a.