OPEK+ razgovara o daljem smanjenju proizvodnje nafte

OPEK+ razgovara o daljem smanjenju proizvodnje nafte

OPEK i njegovi saveznici razgovaraju o produbljivanju smanjenja proizvodnje nafte, verovatno za čak milion barela dnevno, izjavila su Rojtersu u petak tri izvora pošto su cene nafte pale na 70 dolara po barelu, a analitičari tržišta govorili o novoj prezasićenosti zalihama.

OPEK+, koji grupiše Organizaciju zemalja izvoznica nafte i saveznike na čelu sa Rusijom, pumpa oko 40% svetske sirove nafte, što znači da njegove političke odluke mogu imati veliki uticaj na cene nafte, prenosi Rojters.

Tri izvora iz OPEK+ rekla su da se o smanjenju razgovara među opcijama za nedelju, kada se ministri OPEK+ okupe u 14 časova u Beču (1200 GMT). Pre toga, ministri OPEK-a će se sastati u subotu u 11 sati.

Izvori su rekli da bi smanjenja mogla iznositi 1 milion barela dnevno uz postojeće smanjenje od 2 miliona barela dnevno i dobrovoljna smanjenja od 1,6 miliona barela dnevno koja su najavljena iznenadnim potezom u aprilu.

Ako bude odobreno, ukupni obim smanjenja bi iznosio 4,66 miliona barela dnevno, ili oko 4,5% globalne potražnje. Ranije su dva izvora OPEK+ rekla da ne očekuju da će grupa pristati na dalje rezove.

Zapadne zemlje optužuju OPEK da manipuliše cenama nafte i podriva globalnu ekonomiju kroz visoke troškove energije.

Zauzvrat, zvaničnici OPEK-a i insajderi su rekli da je štampanje novca Zapada u poslednjoj deceniji dovelo do inflacije i primoralo zemlje koje proizvode naftu da deluju kako bi zadržale vrednost svog glavnog izvoza.

„Nikada nećemo oklevati da donesemo bilo kakvu odluku da postignemo više ravnoteže i stabilnost (na) globalnom tržištu nafte“, rekao je irački ministar nafte Hajan Abdel-Gani po dolasku u Beč.

Iznenadna najava proizvodnje u aprilu pomogla je da se cene nafte za oko 9 dolara po barelu podignu na više od 87 dolara, ali su se one brzo povukle, pod pritiskom zabrinutosti zbog globalnog ekonomskog rasta i potražnje. U petak se međunarodni referentni Brent trgovao oko 76 dolara.

Prošle nedelje, ministar energetike Saudijske Arabije princ Abdulaziz rekao je da investitori koji smanjuju cenu nafte treba da „paze“, što su mnogi posmatrači tržišta protumačili kao upozorenje na dodatno smanjenje snabdevanja.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak je, međutim, naknadno rekao da ne očekuje nikakve nove korake od OPEK+ u Beču, prenose ruski mediji.

Međunarodna agencija za energetiku očekuje da će globalna potražnja za naftom dalje rasti u drugoj polovini 2023. godine, što bi potencijalno moglo povećati cijene nafte.

Analitičari JP Morgan, međutim, kažu da OPEK nije reagovao dovoljno brzo da prilagodi snabdevanje visokim nivoima proizvodnje goriva u SAD.

„Rast potražnje je i dalje snažan. Umesto toga, jednostavno ima previše ponude… Alijansa je predugo čekala da smanji ponudu. Alijansa – ili barem neke članice – bi verovatno morala da smanji više“, kažu analitičari iz JP Morgan u belešci.

Analitičari Rapidan Energy Group procenjuju šanse za dalje smanjenje na 40%.

„Ministri su odlučni da izbegnu ponavljanje 2008. godine, kada je iznenadni kolaps globalne ekonomske i finansijske stabilnosti doveo do cena sirove nafte sa preko 140 dolara na 35 dolara za šest meseci“, napisali su.