Ograničenje cena dizela u EU da Moskvi ograniči izbor kupaca

Ograničenje cena dizela u EU da Moskvi ograniči izbor kupaca

Predložena gornja granica EU za ruski dizel može biti dovoljno visoka da omogući Moskvi da nastavi da izvozi gorivo, ali bi u praksi mogla da odvrati velike azijske kupce koji su navikli da kupuju jeftinu rusku naftu kako bi je sami preradili , kažu analitičari.

Evropska komisija predlaže da EU postavi gornju granicu cene ruskog dizela od 100 dolara po barelu i 45 dolara po barelu za snižene proizvode poput mazuta, rekli su zvaničnici EU, preneo je Rojters.

Ograničenja cena od 5. februara i zabrana EU na uvoz ruskih naftnih derivata deo su nekoliko mera koje Zapad koristi da smanji prihode Rusije od izvoza, ograničavajući sposobnost Moskve da finansira svoj rat u Ukrajini koji je vodila pre skoro godinu dana.

Analitičari kažu da ove mere već funkcionišu i da se očekuje da će ograničenje cena pogoršati budžetski deficit Rusije.

„Rusija će možda imati problema sa pretovarom svog dizela drugim kupcima, a ključni kupci u Aziji su više zainteresovani da svoje rafinerije napajaju ruskom sirovom naftom sa velikim sniženjima, koja se onda može pretvoriti u proizvode goriva koji se prodaju po preovlađujućoj globalnoj tržišnoj ceni“, analitičar Sakso banke Ole rekao je Hansen.

Drugi analitičari kažu da je predloženo ograničenje cena dovoljno blizu trenutnim cenama naftnih derivata da bi Moskvi, teoretski, omogućilo da nastavi izvoz u neke regione.

„U našoj analizi je ugrađena pretpostavka da je ograničenje cena proizvoda postavljeno na nivoe koji su dovoljno visoki da omogući da ruski izvoz nastavi da teče“, rekli su analitičari JP Morgan. Banka pripisuje nedavni porast cena nafte nestabilnosti na tržištu naftnih derivata.

Referentni evropski fjučersi na dizel gorivo Interkontinentalne berze zatvoren je u četvrtak na 965,25 dolara po toni, ili oko 130 dolara po barelu.

Evropski trgovac je rekao da je predloženo ograničenje cene dizela otprilike u skladu sa ograničenjem cene od 60 dolara po barelu koju je G7 nametnuo na ruski izvoz sirove nafte, kada uzmete u obzir vrednost dizela u odnosu na naftu.

Prema procenama Rojtersa, teoretska marža profita koju rafinerija može da ostvari od prerade barela sirove nafte u dizel iznosi nešto više od 40 dolara po barelu.

Evropa je već prešla dug put u diversifikaciji svog uvoza dizela, donoseći rekordne količine poslednjih meseci, posebno sa Bliskog istoka i azijsko-pacifičkog regiona. Ali ruski uvoz je takođe porastao poslednjih meseci uoči ograničenja cena od 5. februara i zabrane uvoza.

Consultanci Energi Aspects je revidirao naviše svoje prognoze za evropske zalihe dizela za kraj januara, ali je rekao da se očekuje da će embargo EU stvoriti logističke poteškoće jer se neki operateri skladišta bore da odvoje proizvode ruskog porijekla.

„[Naša] ispitivanja pokazuju da neki uvoznici već imaju poteškoća u prodaji ruskog dizela iz skladišta, suočavaju se sa dodatnim zahtevima da odvoje ruski od neruskog dizela u rezervoarima za skladištenje kako bi izbegli kontaminaciju, i vide kašnjenja u carinjenju na nekim tržištima EU“, oni rekao.

Očekuje se da će novi kapaciteti za preradu koji će biti pušteni u rad kasnije tokom godine pomoći u balansiranju tržišta.

„Očekujemo nestabilnost u destilatima i cenama u prvom kvartalu 23. oko primene embarga, ali vidimo da će se tržišne neravnoteže poništiti do drugog kvartala 23, a premija rizika u destilatima se raspršuje“, rekao je JP Morgan.