Zaustavljen izvoz nafte iz iračke kurdske oblasti preko Turske

Zaustavljen izvoz nafte iz iračke kurdske oblasti preko Turske

Irački zvaničnici saopštili su u subotu da je Bagdad dobio međunarodni arbitražni spor koji će zaustaviti izvoz nafte iz poluautonomnog kurdskog regiona preko Turske, preneo je AP.

Zvaničnici u Bagdadu i Irbilu, sedištu kurdske regionalne vlade, dugo su bili u sukobu oko podele prihoda od nafte. Kurdski region je 2014. odlučio da jednostrano izvozi naftu nezavisnim naftovodom do turske luke Džejhan.

Bagdad je taj potez nazvao „švercom“ i „pljačkom“ i podneo tužbu protiv Turske Međunarodnom arbitražnom sudu, tvrdeći da Turska krši odredbe iračko-turskog sporazuma o gasovodu potpisanog 1973. godine.

Centralna vlada smatra da je ilegalno da Irbil izvozi naftu bez prolaska kroz iračku nacionalnu naftnu kompaniju, dok kurdske vlasti kažu da je ta praksa namenjena kompenzaciji budžetskih transfera koje je Bagdad uskratio iz kurdskog regiona.

Iračko ministarstvo nafte je u saopštenju navelo da je ministarstvo, preko nacionalne kompanije za marketing nafte, SOMO, „jedini entitet ovlašćen da upravlja izvoznim operacijama preko turske luke Džejhan“.

Nakon presude donete u Parizu u četvrtak, ministarstvo je saopštilo da će „razgovarati o mehanizmima izvoza iračke nafte preko turske luke Džejhan sa nadležnim vlastima u regionu i sa turskim vlastima… na način koji garantuje nastavak izvoza nafte i ispunjavanje obaveza SOMO-a“.

Ministarstvo prirodnih resursa kurdskog regiona navelo je u saopštenju da regionalna vlada neće „odustati od ustavnih prava naroda Kurdistana“ i da ta presuda neće naštetiti njenim odnosima sa centralnom vladom.

Premijer regiona Masrur Barzani rekao je da su nedavne rasprave sa Bagdadom „postavile temelje za prevazilaženje današnje arbitražne presude“ i da će tim regionalne vlade otputovati u Bagdad u nedelju na razgovore.