Nemačka: Nema stakla bez ruskog gasa

Nemačka: Nema stakla bez ruskog gasa

Čitava industrija bi mogla da stane ako Nemačka izgubi ruske zalihe.

Potpuni prekid isporuke ruskog gasa mogao bi da nanese štetu nemačkim energetski intenzivnim preduzećima, posebno proizvođačima stakla, objavio je nemački TV kanal Das Erste, pozivajući se na insajdere iz industrije.

Kako se navodi u publikaciji, proizvodnja stakla podrazumeva da se sirovine u fabrikama za proizvodnju stakla zagrevaju na 1.600 stepeni Celzijusa, a zatim održavaju na ovoj temperaturi 24 sata kako bi se sprečilo stvrdnjavanje sirovog stakla. Proces zahteva značajnu količinu energije, od kojih se velika količina dobija iz prirodnog gasa ruskog porekla.

Nemačka je u stvari najveći evropski kupac prirodnog gasa iz Rusije, koji pokriva 58,9 odsto potreba zemlje, prema statističkoj agenciji Evrostat.

Međutim, nakon što je EU uvela teške sankcije Rusiji kao odmazdu za njenu vojnu operaciju u Ukrajini, ovaj uvoz je sada ugrožen. Rusija je, u međuvremenu, odgovorila zahtevajući da se njen gas plaća u rubljama.

Kao rezultat toga, cene gasa su skočile tokom prošlog meseca i utrostručile su se od prošle jeseni. U petak je nemački kancelar Olaf Šolc obećao da će prekinuti oslanjanje svoje zemlje na rusku robu, ali nije dao vremenski okvir za to, osim što je izjavio da će se to dogoditi uskoro.

Međutim, prema Das Ersteu, ako bi Nemačka sada ukinula uvoz ruskog gasa, njene fabrike za proizvodnju stakla bi se zaustavile. Publikacija se poziva na izjave nemačkog saveznog udruženja proizvođača stakla, koje tvrdi da bi potpuna eliminacija snabdevanja staklarskom industrijom prirodnog gasa rezultirala ne samo gubitkom proizvodnje, već i trajnim oštećenjem opreme koja bi trajala mesecima ili čak godine da se oporavi. To bi takođe ugrozilo lance snabdevanja u sektoru hrane i pića, kao i u farmaceutskoj, automobilskoj i građevinskoj industriji širom EU.

U međuvremenu, nedavno istraživanje Udruženja nemačkih privrednih i privrednih komora pokazalo je da je skoro 80% preduzeća u zemlji već pretrpelo posledice zbog situacije oko Ukrajine, dok je jedna od deset kompanija prijavila značajno pogoršanje svog finansijskog položaja zbog rastući troškovi energije.