Smanjena zabrinutost oko nafte uoči sastanka OPEK+

Smanjena zabrinutost oko nafte uoči sastanka OPEK+

MELBURN – Cene nafte pale su za oko 1 odsto u ranoj trgovini u sredu pre nego što su umanjile neke gubitke, uoči sastanka sa proizvođačima OPEK+ zbog straha od usporavanja globalnog rasta koji će uticati na potražnju za gorivom i čvršći dolar, piše Rojters.

Fjučersi na naftu Brent su poslednji put oslabili 38 centi, ili 0,4%, na 100,16 dolara po barelu u 03:45 GMT. Fjučers sirove nafte West Tekas Intermediate (VTI) oslabio je 35 centi, ili 0,4%, na 94,07 dolara za barel.

Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, zajedno poznata kao OPEK+, sastaju se u sredu. Izvori iz OPEK+ rekli su Rojtersu prošle nedelje da će grupa verovatno zadržati proizvodnju nepromenjenu u septembru ili će je neznatno povećati.

Analitičari ne očekuju promenu zbog slabih izgleda tražnje kako strahovi od recesije rastu, a kažu da bi najveći proizvođač Saudijska Arabija možda oklevao da poveća proizvodnju na račun partnera OPEK+ Rusije, pogođene sankcijama zbog sukoba u Ukrajini.

„Glavni ovonedeljni događaj za naftu ostaje današnja odluka OPEK+ i to bi trebalo da zadrži cene u određenom rasponu dok OPEK i njegovi partneri ne odluče šta da rade sa septembarskom proizvodnjom“, rekao je za Rojters Edvard Moja, viši tržišni analitičar u OANDA.

On je dodao da organizacija ima jak argument da stoji iza njihovog standardnog povećanja od 400.000 barela dnevno.

„OPEK+ se čak ni ne približava dostizanju svojih proizvodnih ciljeva, tako da će cene nafte verovatno ostati podržane čak i ako najave malo povećanje proizvodnje za septembar“, rekao je on.

Uoči sastanka, OPEK+ je smanjio svoje prognoze o suficitu na tržištu nafte ove godine za 200.000 barela dnevno (bpd) na 800.000 barela dnevno, izjavila su tri delegata Rojtersu.

Nekoliko faktora utiče na izglede tražnje, uključujući rastući strah od ekonomskog pada u Sjedinjenim Državama i Evropi, dugove u tržišnim privredama u nastajanju i kinesku politiku nulte kovid-nule koja suzbija aktivnost najvećeg svetskog uvoznika nafte, analitičara Commonvealth banke Vivek Dhar rekao.

„Vidimo rastuće rizike smanjenja naše prognoze cene nafte od 100 dolara po barelu u četvrtom kvartalu 2022. jer zabrinutost globalne potražnje nastavlja da raste“, rekao je Dhar u belešci.

Jači dolar, potkrijepljen komentarima zvaničnika američkih Federalnih rezervi koji nagoveštavaju više povećanja kamatnih stopa kako bi se ohladila inflacija, takođe je utjecao na cijene nafte jer čvršći dolar čini naftu skupljom za vlasnike drugih valuta.

Dodajući medveđi pogled na potražnju, podaci Američkog instituta za naftu, industrijske grupe, pokazali su da su zalihe sirove nafte u SAD porasle za oko 2,2 miliona barela u sedmici koja je završila 29. jula, u odnosu na očekivanja analitičara za pad od oko 600.000 barela.

Zalihe benzina su pale za 200.000 barela, što je bio manji pad nego što su analitičari očekivali, ali su zalihe destilata pale za oko 350.000 barela u odnosu na prognoze analitičara za povećanje.

Tržište će tražiti da li zvanični podaci američke Uprave za energetske informacije (EIA) u 14:30 GMT potvrđuju pregled inventara.