OPEK+ nastavlja politiku smanjenja proizvodnje

OPEK+ nastavlja politiku smanjenja proizvodnje

Cene nafte su se u četvrtak oporavile nakon pada na prethodnoj sednici pošto je slabiji dolar vratio apetit za rizična sredstva, a odluka OPEK+ da odloži smanjenje proizvodnje pomogla je da se ublaže zabrinutosti zbog prevelike ponude, preneo je Rojters.

Fjučersi na naftu Brent porasli su za 65 centi, ili 0,8%, na 83,49 dolara po barelu od 03:53 GMT, dok su fjučersi na američku sirovu naftu u zapadnom Teksasu (VTI) porasli za 71 cent, ili 0,9%, na 77,12 dolara po barelu.

Oba pokazatelja su pala za više od 3% tokom noći nakon što su podaci američke vlade pokazali veliko povećanje zaliha sirove nafte i naftnih derivata.

Panel OPEK+ podržao je trenutnu politiku proizvodnje nafte na sastanku u sredu, ostavljajući na snazi smanjenje proizvodnje dogovoreno prošle godine usred nade u veću kinesku tražnju i neizvesne izglede za rusku ponudu.

OPEK+ se složio da smanji svoj cilj proizvodnje za 2 miliona barela dnevno (bpd), što je oko 2% svetske potražnje, od novembra prošle godine do kraja 2023. kako bi podržao tržište.

Cene takođe rastu u pozadini zabrane ruskih rafinisanih proizvoda od 5. februara od strane Evropske unije.

Zemlje EU će u petak tražiti dogovor o predlogu Evropske komisije o postavljanju gornje granice cena ruskih naftnih derivata, nakon što su odluku u sredu odložile zbog podela među državama članicama, saopštile su diplomate.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila da EU od 5. februara primeni gornju granicu cena od 100 dolara po barelu na premium ruske naftne proizvode kao što je dizel i 45 dolara po barelu na snižene proizvode kao što je mazut.