MMF odobrio trenutno oslobađanje poslednje tranše od 1,1 milijarde dolara pomoći Pakistanu od 3 milijarde dolara

MMF odobrio trenutno oslobađanje poslednje tranše od 1,1 milijarde dolara pomoći Pakistanu od 3 milijarde dolara

Međunarodni monetarni fond u ponedeljak je odobrio momentalno oslobađanje poslednje tranše od 1,1 milijarde dolara pomoći Pakistanu u vrednosti od 3 milijarde dolara, navodi se u saopštenju globalnog zajmodavca.

Pakistanu je potreban novac da prevaziđe jednu od najgorih ekonomskih kriza u svojoj istoriji koja je izazvala strahove da bi mogao da ne izvrši plaćanje spoljnih dugova.

Kao deo uslova za spasavanje, od vlade se zahtevalo da smanji subvencije namenjene ublažavanju uticaja rastućih životnih troškova. To je doprinelo povećanju cena, posebno računa za energente, i razbesnelo javnost. Islamabad je takođe uveo nove poreze, što je još jedan nepopularan potez.

Međutim, zvaničnik MMF-a rekao je da su „odlučni politički napori“ zemlje doneli napredak u obnavljanju ekonomske stabilnosti.

Umereni rast se vratio, spoljni pritisci su popustili i, iako je još uvek povišena, inflacija je počela da opada, rekla je Antoaneta Saje, zamenica generalnog direktora i predsedavajuća MMF-a, u saopštenju.

„S obzirom na značajne izazove koji su pred nama, Pakistan bi trebalo da iskoristi ovu teško stečenu stabilnost istrajavajući — mimo sadašnjeg aranžmana — uz zdravu makroekonomsku politiku i strukturne reforme kako bi stvorio jači, inkluzivniji i održivi rast“, ​​dodao je Sajeh.

Prošlog meseca, ministar finansija Muhamed Aurangzeb rekao je da Pakistan planira da traži dugoročni zajam kako bi pomogao stabilizaciji ekonomije nakon završetka trenutnog paketa pomoći.

On nije naveo cifru, ali zvaničnici su ranije rekli da žele još 8 milijardi dolara od MMF-a tokom tri godine.