Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u kompaniju za veštačku inteligenciju u UAE

Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u kompaniju za veštačku inteligenciju u UAE

Microsoft će uložiti 1,5 milijardi dolara u kompaniju za veštačku inteligenciju Ujedinjenih Arapskih Emirata G42, preuzimajući manjinski udeo i mesto u odboru, saopštile su kompanije u utorak.

Dogovor, u kojem će G42 pokrenuti svoje aplikacije i usluge na Microsoftovoj Azure platformi, dolazi nekoliko dana nakon što je američki gigant rekao da će uložiti 2,9 milijardi dolara u japansku veštačku inteligenciju.

Microsoft je postao glavni igrač u unapređenju veštačke inteligencije kroz svoje partnerstvo sa OpenAI-om, proizvođačem ChatGPT-a, što ga je dovelo do Applea kao najveće svetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji.

Prema Njujork tajmsu i Blumbergu, strateška investicija je usledila nakon pregovora između vlada SAD i UAE u kojima je G42 pristao da odustane od kineskog partnerstva u korist američke tehnologije.

„Komercijalno partnerstvo je podržano uveravanjima vladama SAD i Ujedinjenih Arapskih Emirata kroz prvi obavezujući sporazum te vrste o primeni najboljih praksi svetske klase kako bi se osigurao siguran, pouzdan i odgovoran razvoj i primena AI“, Džadson Althof, Izvršni potpredsednik Majkrosofta i glavni komercijalni direktor, navodi se u saopštenju.

Predsednik Majkrosofta Bred Smit, koji će se pridružiti upravnom odboru G42, rekao je za Blumberg da je njegova kompanija „dobila snažno ohrabrenje od američke vlade da krene napred u ovom procesu“.

„To odražava prepoznavanje od strane američke vlade važnosti odnosa između dve zemlje i važnosti daljeg podsticanja odgovornih kompanija“, rekao je on.

Čini se da ovaj sporazum označava najnoviju salvu u borbi između SAD i Kine oko tehnologije, koja uključuje sankcije Vašingtona Huaveiju i usredsređena na strahove od intelektualne svojine i zaštite podataka.

G42 sa sedištem u Abu Dabiju deo je poslovnog carstva vrednog 1,5 biliona dolara savetnika za nacionalnu bezbednost Tahnuna bin Zajeda, brata predsednika UAE Mohameda bin Zajeda.

Prema novom aranžmanu, G42 će ponuditi usluge veštačke inteligencije putem Azure-a klijentima iz javnog sektora i velikim preduzećima u različitim sektorima, fokusirajući se na Bliski istok, Centralnu Aziju i Severnu Afriku.