Letonija postaje najveći ruski dobavljač viskija

Letonija postaje najveći ruski dobavljač viskija

Letonija je prošle godine postala najveći ruski snabdevač viskijem, dostigavši prodaju od 250 miliona dolara i nadmašivši sve ostale izvoznike zajedno, izvestile su u ponedeljak RIA Novosti, pozivajući se na industrijske podatke.

Baltička nacija je povećala isporuke žestokih pića Rusiji uprkos pogoršanim tenzijama između dve zemlje i zapadnim sankcijama.

Udeo Letonije u ukupnom obimu viskija isporučenog Rusiji u 2023. iznosio je 73 odsto u monetarnom smislu, a izvoz je dostigao 251,2 miliona dolara, prema podacima.

„Letonija je glasno podržavala Ukrajinu i pridružila se zalaganju za sankcije EU protiv Rusije… Istovremeno, Letonija nastavlja da služi kao primarni izvor viskija u Rusiji, čineći više od 70% ukupnog uvoza ruskog viskija tokom 2023. “, rekao je za Euronevs Džon Rajt iz Agencije za moralni rejting.

Prema zapadnim stručnjacima, Letonija služi kao „kapija“ zapadnim kompanijama za alkoholna pića za pristup ruskom tržištu, delujući kao posrednik za kompanije koje ne žele da pokažu da još uvek prodaju svoje proizvode Rusiji usred sukoba u Ukrajini.

Letonija je pratila njen baltički sused Litvanija, koja je prošle godine isporučila viski u vrednosti od 39 miliona dolara, pokazuju podaci. Velika Britanija je na trećem mestu sa 14,8 miliona dolara. Francuska i Jermenija zauzele su četvrto i peto mesto, sa po oko 7 miliona dolara.

Ukupne isporuke viskija u Rusiju prošle godine su bile vredne 344,2 dolara, navodi agencija.

Litvanija je prošle godine započela veliku ekspanziju, povećavši izvoz alkohola u Rusiju četiri puta u odnosu na 2022. godinu, prema RIA Novostima. Letonija je u međuvremenu povećala izvoz za 3,5 puta. Izvoz jermenskog viskija porastao je za 5%.

Velika Britanija i Francuska su u međuvremenu smanjile isporuke za 23%, odnosno 27%.

Viski je jedan od tipova alkohola koji je u Rusiji najviše pogođen zapadnim trgovinskim ograničenjima. Međutim, dozvoljen je paralelni uvoz nekih brendova, uključujući Johnnie Valker, Jack Daniel’s, Bushmills, Jim Beam i Vhite Horse, a broj dobavljača raste.

U martu 2022, ruska vlada je ovlastila trgovce na malo da uvoze proizvode iz inostranstva bez dozvole vlasnika žiga. Mehanizam paralelnog uvoza je legalizovan da bi se tržištu obezbedila roba koju su zapadne kompanije prestale da isporučuju zbog sankcija.